StoryEditor

Fico pre HN: Ak budeme vo vláde, zvýšime dane bohatým

Predseda Smeru-SD Robert Fico v Rozhovore týždňa. Celý rozhovor už zajtra v Hospodárskych novinách.

SaS sú štandardní politickí brojleri, je to nevykvasená politická strana, partia avanturistov a dobrodruhov, majú medzi sebou zopár takých, nech sa na mňa nehnevajú, ktorým treba zobrať občiansky preukaz a nie ich pustiť do parlamentu, tvrdí Fico.

 

V prípade, že budete vo vláde, máte plán ako reformovať krajinu. Ratingové agentúry hovoria, že ak neprídu reformy, tak rating Slovenska sa môže znížiť...
Áno, ale nenazývajme to reformami.

Dobre, môžeme to nazvať zmeny.
Reforma je v ponímaní pravicovej vlády vždy zdražovanie, nič iné. A máme rekordné zdražovanie, keď si zoberieme mieru inflácie, tak je naozaj vysoká. Prečo nerobí vláda opatrenia, pokiaľ ide o energie. My sme robili všetko, čo bolo treba, aby sme mali pod kontrolou určité procesy. Plus hospodársky rast, majú s tým obrovský problém, klesá. Tie výhľady stále klesajú, bude problém pri zostavovaní štátneho rozpočtu, povedzte mi, čo táto vláda naštartovala, aké hospodárske projekty, ktoré mohli podporiť hospodárky rast. V tomto pravicová vláda zlyhala, že nenaštartovala žiadne projekty, ktoré by podporovali hospodársky rast. Spotreba a trh je taký malý, že to nemá vplyv na hospodársky rast a my sme krajina, ktorá je úplne orientovaná na export, preto je potrebné ísť do veľkých verejných investícií doma. Ak sa nám podarí vstúpiť do vlády, budeme veľmi tlačiť na veľké verejné investície.

Tie však zvyšujú dlh a deficit.
Pokiaľ ide o dlh či deficit, viem, kde sú hranice. Hlásime sa predsa k zákonu o fiškálnej zodpovednosti. Ak sa dohodneme na 60-perentnom dlhu – ako je maastrichtské kritérium, tak to považujeme za primerané. Čiže, budeme hľadať projekty na podporu hospodárskeho rastu, určite budeme robiť veľmi silnú regulačnú politiku v súlade s „acquis communautaire“ (právne predpisy EÚ, pozn. red.). Neprekročíme túto hranicu a určite budeme hľadať zdroje do štátneho rozpočtu.

Viete konkrétne povedať ako?
Tu máme iný pohľad ako pravicová vláda. Máme štyri základné opatrenia, ktoré budeme navrhovať, ak budem mať možnosť byť vo vláde s naším koaličným partnerom. Po prvé, zaviesť okamžite 25-percentnú daň pre ľudí, ktorí zarábajú viac ako 33-tisíc eur ročne. Zaviesť 22-percentnú daň z príjmu pre právnické osoby vo firmách, kde je zisk väčší ako miliarda korún, zaviesť 5-percentnú daň z dividend, pokiaľ je dividenda použitá fyzickou osobou na súkromné účely. A zaviesť taký bankový odvod, ktorý prinesie do štátneho rozpočtu 180 miliónov eur. Dohromady tieto štyri veci a máme to oficiálne potvrdené, prilejú do rozpočtu 450 – 500 miliónov eur.

 


Celý rozhovor nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:28