StoryEditor

Richter chce nakúpiť nové autá. Za 33-tisíc eur

22.08.2012, 00:00
Vozidlá ministerstva práce sú v havarijnom stave. Nahradia ich štvorkolky.

Rezort práce plánuje nakúpiť tri nové služobné autá za viac ako 83-tisíc eur bez DPH. Má ísť o sedany strednej triedy, pričom ministerstvo požaduje náhon na všetky štyri kolesá. Zákazku predražuje práve táto požiadavka. „Cena za štvorkolky je vyššia v priemere o dvadsať percent,“ konštatuje predseda klubu automobilových novinárov Vladimír Dimov. Zároveň dodáva, že na Slovensku nie je štandardné používať v štátnej sfére takéto vozidlá. Podmienkam vyhovuje len niekoľko modelov z ponuky predajcov, napríklad Škoda Superb či Volkswagen Passat.

Nevhodný čas
Ministerstvo však argumentuje, že náhon na všetky kolesá potrebuje. „Vozidlá sa musia dostať i do menej prístupných terénov, napríklad do sídiel slabších vrstiev obyvateľstva, komunitných centier či detských domovov,“ vysvetľuje hovorca rezortu Michal Stuška. V minulosti podľa jeho slov museli pri nepriaznivom počasí zrušiť plánovanú cestu do neprístupnej oblasti, kam by sa auto bez náhonu na štyri kolesá nedostalo.

Rezort si však nákup áut naplánoval práve v období, keď sa vláda snaží znížiť deficit verejných financií. „Považujem to za odvážne a veľmi nešťastné v čase konsolidácie verejných financií. Mali by dobre zvážiť, či naozaj takéto vozidlá potrebujú,“ myslí si analytik Nadácie F. A. Hayeka Tomáš Púchly.
Stuška však upozorňuje, že vozový park ministerstva je v havarijnom stave. „Autopark predstavuje v súčasnosti päť vozidiel, z toho štyri sú viac ako desaťročné a majú najazdených viac ako štyristotisíc kilometrov.“ Kúpou nových áut by podľa neho mohli na opravách ušetriť ročne štyritisíc eur za každé vozidlo. Ministerstvo pritom dúfa, že konečná cena obstarávania by mohla byť nižšia. „Cena 28-tisíc eur bez DPH je iba orientačná. Je vysoká pravdepodobnosť, že predajcovia budú dávať nižšiu ponuku, ako je uvedená,“ myslí si Stuška.

Zlý technický stav potvrdil aj bývalý minister Jozef Mihál (SaS). „Chápem, že chcú nakúpiť nové vozidlá. Je to otázka bezpečnosti, nakoľko autá ministerstva sú naozaj staré a v nevyhovujúcom stave.“ Mihál prezradil, že o obnove vozového parku sa uvažovalo už za vlády Ivety Radičovej. „Museli sme šetriť každé euro, takže sme si na to vtedy netrúfli. Rozhodnutie súčasného vedenia však nemôžem kritizovať a aj cena je primeraná.“

Problémy aj v minulosti
Výčitkám za predražené nákupy áut sa nevyhla ani predchádzajúca vláda. Napríklad ministerstvo vnútra pod vedením Daniela Lipšica nakúpilo 190 policajných Seatov za štyri milióny eur. Odborníci vtedy upozorňovali, že nákup bol výrazne predražený. „Išlo o výbehový model. Krátko po nákupe týchto áut prišiel Seat s novým modelom a cena starého rapídne klesla,“ tvrdí Dimov.

Neúmerná bola podľa odborníkov aj cena za špeciálnu výbavu – maják a oblepenie vozidla, za ktorú rezort zaplatil po päťtisíc eur za každé vozidlo. Problémy so zákazkou v tomto prípade priznal aj samotný Lipšic.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 08:18