StoryEditor

Odbory oceňujú sociálny dialóg na úrovni tripartity

07.01.2010, 14:55
Autor:
TASRTASR

Priebeh sociálneho dialógu na úrovni tripartity v minulom roku hodnotia odbory vcelku pozitívne, a to aj napriek tomu, že Slovensko neobišla svetová finančná a hospodárska kríza, ktorá rokovania komplikovala. "Za negatívny dôsledok krízy považujeme predovšetkým nezamestnanosť, ktorá v medziročnom porovnaní vzrástla z 9 na 13 percent," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Miroslav Gazdík.

KOZ v záujme riešenia hospodárskej krízy podpísal s vládou SR memorandum, v ktorom sa odbory zaviazali presadzovať v kolektívnom vyjednávaní len taký rast reálnych miezd, ktorý bude korešpondovať s produktivitou práce. "Museli sme však konštatovať, že niektorí zamestnávatelia zneužili krízu na kamuflovanie vlastnej neschopnosti, neoprávnene zadržiavali mzdy a zamestnancom dávali podpisovať vyhlásenia obmedzujúce ich práva," dodal Gazdík.

Napriek kvalite sociálneho dialógu sa odbory kriticky vyjadrili k niektorým opatreniam a krokom vlády. "Privítali sme tri balíčky vládnych opatrení na zmiernenie krízy, avšak na druhej strane sme ju upozornili, že opatrení bolo príliš veľa, niektoré boli neadresné, stali sa neprehľadnými a ťažko kontrolovateľnými. Privítali by sme vyššiu aktivitu ekonomických ministrov vlády v tvorbe rozvojových programoch na riešenie zvyšovania zamestnanosti tak, aby následky nezamestnanosti nemuselo potom riešiť len ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny," dodal viceprezident KOZ Vladimír Mojš.

Odbory ocenili prístup vlády SR, ktorá neotvorila rokovania o zmenách v Zákonníku práce navrhovaných zamestnávateľskými zväzmi. Nie sú však spokojní s úpravou výšky minimálnej mzdy o 4,1 percenta, keď KOZ navrhovala valorizáciu na úrovni 8,1 percenta.

Za tohtoročnú prioritu považujú obaja lídri KOZ znižovanie nezamestnanosti. Jedno z najdôležitejších riešení vidia v budovaní vzdelanostnej spoločnosti najmä z toho dôvodu, že nízka alebo nedostatočne kvalifikovaná pracovná sila na Slovensku násobí potenciálne riziko straty zamestnania.

KOZ v súčasnom období prechádza integračným procesom, v ktorom sa zlučujú niektoré príbuzné odborové zväzy. V súčasnosti KOZ tvorí 29 odborových zväzov, v ktorých je organizovaných približne 360.000 odborárov.

01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 03 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia 04 - Modified: 2024-04-26 14:30:00 - Feat.: - Title: Bitka o justíciu sa rozbehla naplno, na novej zápletke sú zaujímavé dve veci (komentár) 05 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 16:27