StoryEditor

Budúci premiér Fico chystá obrie rezorty

Spájanie ministerstiev. Hľadanie nových ministrov má na chvíľu pauzu.

V Smere rozhodujú, či zúžia o tretinu počet ministerstiev a vytvoria akési nadrezorty. Strana si dala podľa informácií HN vypracovať dosahy zlúčenia kultúry so školstvom, zdravotníctva s prácou, vnútra s obranou a pôdohospodárstva s hospodárstvom.

„Niekoľko dní sa pracuje na analýze, ktoré ministerstvá alebo orgány štátnej správy majú zlúčiť,“ potvrdil HN člen vedenia Vladimír Maňka. Vo vedení Smeru však podľa zistení HN nepanuje na takúto reformu jednotný názor. Hlavným dôvodom má byť úspora, zvažujú však, či stojí za hrozbu prepúšťania štátnych úradníkov.

 

„Je debata o usporiadaní ústredných orgánov štátnej správy, tej by sme potom prispôsobili nominácie na jednotlivé pozície. Prvé výsledky by mali byť známe koncom týždňa,“ povedal o včerajšom rokovaní vedenia Smeru hovorca Erik Tomáš. V hre má byť niekoľko scenárov. Do úvahy prichádza vymenovanie okliešteného kabinetu aj nominácia dočasných ministrov, kým by došlo k zmene zákona o organizácii rezortov. „Musíme sa pozrieť aj, ako to funguje v zahraničí,“ hovorí Maňka.

Bývalý šéf Úradu pre štátnu službu víta snahu upratať vo verejnej správe, navrhuje však systémovejšie riešenie. „Chýba nejaký zodpovedný orgán, ktorý bude riadiť ľudské zdroje a zamedzí duplicite,“ hovorí Ľubomír Plai. Škrtať podľa neho treba najmä v príspevkových organizáciách štátu.

Pri posudzovaní zlúčenia ministerstva obrany s vnútrom vynára sa v Smere viacero otázok. „Je potrebné zvážiť aj zahraničnopolitické dôsledky,“ skonštatoval o zámere Maňka. Robert Kaliňák, ktorý by mal takémuto obriemu silovému rezortu šéfovať, hovorí, že zatiaľ nie je nič isté. ,,Ešte som sa tým nezaoberal," reagoval. Budúci premiér Robert Fico informoval, že bude chcieť spájať tajné služby. Zlúčiť by sa mali aj inštitúcie ako Protimonopolný úrad či Úrad pre verejné obstarávanie. Koľko tým chce Smer ušetriť, zatiaľ nie je jasné.

Oprášený nápad
Úvahy spojiť zdravotníctvo s prácou a sociálnymi vecami nie sú v Smere nové. Podľa kandidáta na ministra zdravotníctva Richarda Rašiho boli na stole aj pred dvoma rokmi. Vtedy ich odložili, pretože nemali jasnú predstavu. „Sú to dva veľmi ťažké rezorty, ich zlúčenie by mohlo priniesť efekt napríklad v prepojení informačných systémov,“ myslí si Raši. Či si ministerskú funkciu zopakuje, je otázne, pretože je primátorom v Košiciach.

Fico zvažuje aj ďalšie zmeny. Presmerovať pôdu a lesy z rezortu pôdohospodárstva pod životné prostredie a včleniť poľnohospodárstvo pod hospodárstvo. Rovnako je reálne aj spojenie kultúry a školstva.

Obavy
V strane sa vynárajú aj obavy z plánovaných zmien. Jednou je hrozba prepúšťania štátnych úradníkov. Kaliňák si myslí, že sa nenaplní, lebo úradníkov je málo. Ľubomír Plai upozorňuje, že zmeny by sa mali zavádzať postupne. „Ako prvé treba poveriť niekoho, kto bude mať kompetencie urobiť poriadok vo verejnej správe, potom by bolo rozumnejšie zreformovať ministerstvá, následne štátne orgány ústrednej správy,“ myslí si. Smer možno nakoniec cestou „obrích ministerstiev“ nepôjde.

Podľa Kaliňáka by mohli usporiť verejné financie aj zefektívnením nižších úradov. Šetriť chce vláda na nájmoch a centrálnom obstarávaní.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:50