StoryEditor

Dopravcovia chcú zmeny v mýte, zvážia ostré protesty

05.01.2010, 20:49
Autor:
ČTKČTK
Malí a strední cestní dopravcovia naďalej trvajú na tom, aby štát odstránil nedostatky nedávno spusteného mýtneho systému.

V opačnom prípade zvážia ostré protesty, nevylúčili ani blokáciu diaľnic. Novinárom to dnes povedali zástupcovia Únie autodopravcov Slovenska (UNAS). Dopravcovia zbierali podpisy pod petíciu za svoje požiadavky už v pondelok, presadiť ich chcú aj v parlamente. Ministerstvo dopravy je pripravené o mýte rokovať, zastavenie systému však omieta.

Komplikácie
"Trváme aj naďalej na tom, že systém je nepripravený. Veľmi veľká časť našich členov je za tvrdý ostrý protest," vyhlásil zástupca autodopravcov Jaroslav Polaček. K ďalším protestným akciám dopravcovia podľa neho pristúpia v prípade, že ministerstvo dopravy nebude ochotné najneskôr do týždňa s nimi diskutovať o riešení údajných nedostatkov mýtneho systému. Únia zastupuje približne 350 firiem.

Mýtny systém spustila spoločnosť SkyToll začiatkom roka. Poplatky vyberá za jazdu po diaľniciach a ďalších vybraných cestách. Nákladné autá a autobusy sa musia pred použitím ciest zaregistrovať do systému a mať namontovanú palubnú jednotku. V prvých dňoch fungovania elektronického mýta sa skomplikoval najmä vstup kamiónov na územie Slovenska z Česka, Maďarska a Poľska. Vodiči čakali v kolónach na registráciu dlhé hodiny.

Podľa generálneho riaditeľa prevádzkovateľa mýtneho systému Mateja Okáliho je systém nastavený dobre. Kolóny na hraniciach podľa neho spôsobili vozidlá zahraničných firiem, ktoré sa zatiaľ nezaregistrovali.

"Tieto rady sú spôsobené primárne zahraničnými dopravcami, ktorí sa v posledných dňoch registrujú v počtoch tisícov," tvrdil Okáli na brífingu na hraničnom priechode Slovenska s Maďarskom v Rajke. Problémy podľa neho nemajú prepravcovia, ktorí sa zaevidovali do 1. januára.

"Riešime to od posilnenia pracovísk na hraničných distribučných miestach, na ktorých sú tieto problémy," dodal šéf SkyTollu. Pre čakajúcich vodičov chcú vraj poskytnúť aj občerstvenie a teplé nápoje. Z vyjadrení kamionistov však vyplynulo, že by potrebovali skôr stoličky a stolíky, na ktorých by formuláre vyplnili.

Výzva
Združenie cestných dopravcov Česmad Slovakia dnes vyzvalo ministerstvo dopravy, Národnú diaľničnú spoločnosť aj prevádzkovateľa mýtneho systému, aby prijali opatrenia na hraniciach, ktoré by uvoľnili priechody a zabránili kolapsu dopravy cez Slovensko. Združenie zastupuje väčšie prepravné spoločnosti.

Nespokojní dopravcovia z UNAS chcú okrem pozastavenia výberu mýta napríklad označiť začiatok a koniec každého spoplatneného úseku. Sťažovali sa tiež na poruchovosť palubných jednotiek, či zmätočné návody na ich použitie. Pod petíciu za svoje požiadavky vyzbierali už vyše 20.000 podpisov. "Záujem stále rastie. Máme naozaj širokú podporu," tvrdil Polaček.

Minister dopravy Ľubomír Vážny je podľa svojho hovorcu Stanislava Jurikoviča pripravený diskutovať s autodopravcami. Pozastavenie mýtneho systému však úrad naďalej nepripúšťa. "Bežné prevádzkové alebo technické problémy (...) sú sčasti vyriešené, sú riešiteľné, vieme ich odstrániť," poznamenal Jurikovič. Označovanie spoplatnených úsekov na cestách nižšej kategórie opakovane odmietol s tým, že táto sieť je už v súčasnosti prehustená dopravnými značkami.

Únia sa chystá požiadať generálnu prokuratúru, aby predbežným opatrením pozastavila účinnosť všetkých predpisov týkajúcich sa mýtneho systému. "Sme toho názoru, že tu je nesúlad niektorých zákonov, vyhlášok s európskou smernicou," zdôvodnil Polaček. Dopravcovia tiež vyzvali poslancov parlamentu, aby o ich požiadavkách rokovali na mimoriadnej schôdzi.

01 - Modified: 2004-05-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mednyánszkeho diela sa rozpadávajú
01 - Modified: 2024-04-22 12:10:38 - Feat.: - Title: Diaľničiari vybrali v prvom štvrťroku na elektronickom mýte vyše 61 miliónov eur 02 - Modified: 2024-04-20 09:25:30 - Feat.: - Title: "Kto iný, ak nie my?" Proeurópskym protestom v Tbilisi dominovala mládež, odmietajú zákon o zahraničnom vplyve 03 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 04 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch 05 - Modified: 2024-04-06 17:53:27 - Feat.: - Title: Švajčiarski farmári pred budovou vlády na protest pohodili ovce usmrtené vlkmi. Žiadajú od štátu akciu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 07:37