StoryEditor

Nemci euru veria, Slováci hovoria o korune

15.08.2011, 12:30
Autor:
peb, ČTKpeb, ČTK
Názor Nemcov na euro nezhoršila ani búrka na trhoch, takmer tretina z nich čaká lepšie časy.

Väčšinu Nemcov necháva terajšej krízy eura a turbulencie na finančných trhoch v pokoji a spoločnej európskej mene veria i do budúcna. Vyplynulo to z výsledkov dvoch na sebe nezávislých prieskumov.

Podľa ankety Inštitútu Allensbach pozerá 53 percent Nemcov do najbližších 12 mesiacov s optimizmom a len 12 percent ich vyjadrilo obavy z ďalšieho ekonomického vývoja. V najbližšom polroku potom vidia situáciu len o niečo menej ružovejšie.

Slováci hovoria o pláne B
Nemci sú tak oveľa väčí optimisti ako Slováci. V podobnom prieskume agentúry Focus spred vyše mesiaca sa takmer polovica Slovákov vyslovila za plán návratu ku korune. Približne toľko isto ľudí vníma pozitívne prínos eura pre našu krajinu.

Plán B však nedávno spochybnil aj jeho autor Richard Sulík. „Prechod ku slovenskej korune by bol jednoznačne krok späť a nie je reálny, aj keď som práve v Hospodárskych novinách písal, že musí existovať aj plán B. Nie je to však skutočná alternatíva, ale nemôžeme sa tváriť, že neexistuje,“ reagoval Sulík.

Nemci čakajú lepšie časy
"V nasledujúcich šiestich mesiacoch počíta 43 percent sa zlepšujúcim sa trendom a 33 percent s nezmenenou situáciou,"
uviedla v týždenníku Wirtschaftswoche šéfka výskumného inštitútu Renate Köcherová.

Výsledky pripisuje pozitívnej hospodárskej situácii Nemecka, vďaka ktorej Nemci cítia väčšiu istotu udržania práce ako pred tromi až štyrmi rokmi, kedy sa svetom šírila ekonomická kríza. "Rast posilnil sebadôveru Nemcov," tvrdí Köcherová. Dve tretiny podľa nej ale priznávajú obavy, že by dlhová kríza eurozóny mohla v krátkodobej alebo strednodobej perspektíve negatívne poznamenať aj nemeckú konjunktúru.

Euro nezanikne
Zánik eura však väčšina Nemcov neočakáva. V prieskume agentúry Emnid pre nedeľník Bild am Sonntag 65 percent opýtaných uviedlo, že verí, že v roku 2021 bude jednotná európska mena stále existovať. Opačný názor malo 31 percent respondentov.

Výrazne skeptickejší k budúcnosti eura sú pritom východní Nemci. Jeho koniec do desiatich rokov ich predpokladá 41 percent, zatiaľ čo na západe Spolkovej republiky mu nedôveruje len 28 percent účastníkov ankety.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. september 2024 00:55