StoryEditor

Vydedenie nefunguje

26.07.2012, 00:00

Ak sa chcete na sklonku života postarať o svojich príbuzných a oni vás za to chcú odmeniť v závete, nerátajte s tým, že budete jediným dedičom. A to dokonca ani v prípade, ak vo svojej poslednej vôli vyslovene uvedú, že chcú, aby ste všetko zdedili vy. "Pri zákonnom dedení dedia v prvom rade manželka a deti, a to rovným dielom," hovorí notár Peter Danczi. V prípade, ak je závet iba v prospech jednej osoby, môžu deti zosnulého túto poslednú vôľu napadnúť a súd im prizná minimálne polovicu ich zákonného podielu. V prípade detí ich totiž štát definuje ako neopomenuteľných dedičov.

Ak nie ste si istý. že sa budete vedieť so súrodencami v dedičskom konaní dohodnúť a zároveň sa nechcete spoliehať na súdy, tak vám ostávajú iba dve možnosti. Buď
vám osoba, o ktorú sa staráte, majetok daruje alebo spolu uzatvoríte zaopatrovaciu zmluvu.

Rozdiel je hlavne v tom, že pri zaopatrovacej zmluve je dopredu presne jasné, čo za to osoba, ktorá sa stará, dostane. "Pri notárskych zápisniciach sa spíše do zmluvy vždy konkrétna forma zaopatrenia, napríklad trikrát denne strava, poskytovanie spoločnosti, upratovanie miestnosti alebo podobne," dodáva Danczi. V oboch prípadoch prechádza vlastníctvo veci na nadobúdateľa už za života opatrovaného a problémy v dedičskom konaní sa tak nevyskytujú.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 12:36