StoryEditor

Zlá adresa

25.07.2012, 00:00

Európa už nie je dobrá adresa. Iba tak sa dá vysvetliť správa, že agentúra Moody´s sa rozhodla znížiť výhľad Nemecka, Luxemburska aj Holandska. Všetky tieto krajiny dnes pritom patria k tomu lepšiemu, čo môžete v Európe nájsť. Špeciálne Nemecko je možno posledná ekonomika zo starého kontinentu, ktorá dokáže vážnym spôsobom konkurovať Amerike aj Ázii a trhy jej veria tak veľmi, že sú z času na čas dokonca ochotné zaplatiť za to, že Nemci si zoberú ich peniaze a minú ich.

Bohužiaľ, všetky tieto ekonomiky trpia na neprispôsobivých susedov, ktorí si pridlho žili nad svoje pomery. A čím častejšie bude európsky panelák obchádzať exekútor s upomienkami, tým viac bude klesať prestíž všetkých európskych nájomníkov.

Nemcom neprekážalo, že dlhé roky platili účet za osvetlenie spoločných priestorov (eurofondy) a po prepuknutí krízy zatiahli aj najväčšiu časť nájomného za hriešnikov, ktorí nemajú ani na zaplatenie zálohových platieb.

Ratingové agentúry teraz začínajú pochybovať o tom, či zodpovedný sused má dosť peňazí na to, aby financoval celý dom. A, samozrejme, či sa nerozhodne radšej odsťahovať do rodinného domu na predmestí. Zhoršený rating Nemecka je tak iba dôsledok toho, že najsolídnejší nájomník by v takomto prípade opustil európsky panelák s kopou nevymožiteľných dlhov a svoj byt by predal s veľkou stratou.

Na druhej strane Nemci dokážu na problémových susedoch aj zarobiť. Hlavne im totiž môžu ďakovať za klesajúci kurz eura oproti najdôležitejším svetovým menám, z čoho bude v najbližších mesiacoch ťažiť hlavne nemecká ekonomika.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 16:45