StoryEditor

Je to minimum, ktoré treba uhradiť

13.11.2012, 23:00
Autor:
porpor

Konzorcium stavebných firiem Váhostav a Bögl&Krýsl, ktoré úsek pri Levoči stavali, bude až do skončenia vyšetrovania vyplácať mzdu pozostalým rodinám. Je to dostatočné odškodnenie?
Ide len o čiastkové odškodnenie. To nie je ani mzda, ale len zmarený príjem. Firmy to budú robiť až do skončenia vyšetrovania. Až po jeho skončení, keď sa určí jasná zodpovednosť, sa pristúpi k normálnemu odškodneniu. Tá suma je minimum, ktorú treba uhradiť. Určite je to však lepšie ako nič.

Podľa informácií HN sa mzda robotníkov mohla pohybovať od 500 do 700 eur. Pomôže to rodinám pozostalých?
Určite áno. Je to dobré gesto. Je to minimum, čo slušnosť káže. Vnímam to preto pozitívne, no nepovažoval by som to za konečné rozhodnutie.

Ako by mali teraz rodiny pozostalých postupovať?
Je potrebné, aby si našli na rokovanie spoločného zástupcu, ktorý im bude pomáhať. Následne to bude vecou stratégie. Pre nich je to však ešte skoro. Ideálny čas bude o takých tri až šesť mesiacov. Škodu si budú môcť vymáhať aj cez trestné konanie, ktoré aktuálne prebieha. A ak nedôjde k dohode, tak súdom cez občianskoprávne konanie.

Štát povedal, že ak neodškodnia firmy, tak k tomu pristúpi on. Odvoláva sa, že by mohlo ísť o sumu podobnú ako bola napríklad pri tragédii baníkov v Handlovej. Tam vláda odškodnila rodiny pozostalých v sume 33-tisíc eur. Išlo by o dostatočnú sumu?
Ťažko povedať. Vždy treba posúdiť okolnosti, a to, akú hodnotu má ľudský život, či z akých pomerov pochádzali pozostalí. Je to vždy od prípadu k prípadu. Treba sa pritom pozrieť aj na to, koľko detí prišlo o svojho živiteľa. Otázok, ktoré sa budú posudzovať, je pritom viac.

01 - Modified: 2004-09-22 11:47:07 - Feat.: 0 - Title: INFORMAČNÝ SERVIS VLÁDY SLOVENSKEJ REPUBLIKY 22. 09. 2004
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:00