StoryEditor

Novozámocký Osram mení majiteľa

05.12.2012, 23:00

Koncern Siemens predáva svoju dcérsku spoločnosť Osram. Výrobca svetelnej techniky má závod aj na Slovensku, v Nových Zámkoch zamestnáva 1 115 ľudí. "Neznamená to, že títo pracovníci zostanú na ulici, len ich firma bude mať nového majiteľa," uvádza generálny riaditeľ Siemensu a predstaviteľ koncernu Siemens na Slovensku Vladimír Slezák.

Žiadne prekvapenie
Siemens si chce v Osrame ponechať 20-percentný podiel. Ako možného kupca označil kórejský koncern Samsung. "K predaju by malo dôjsť v prvej polovici nového roka," hovorí generálny riaditeľ. Podľa analytika nejde o nič prekvapujúce. Spoločnosť sa už pred rokom snažila o predaj svojej dcéry formou úpisu akcií. Napokon však pre zlé trhové podmienky od plánu odstúpila. "Je to logické, pretože Osram nezapadá do celkovej koncepcie koncernu," hovorí analytik spoločnosti Cyrrus Tomáš Menčík. Podľa jeho slov sa Samsung môže stať aj reálnym kupcom. "Kórejčania sa chcú sústrediť na vývoj televízorov a displejov, takže Osram sa im so svojou svetelnou technikou bude veľmi hodiť," vysvetľuje Tomáš Menčík.

Osram sa už dlhšie borí s problémami. Koncom novembra Siemens oznámil, že chce prepustiť ďalších 4 700 zamestnancov Osramu. Za posledný rok dostalo výpoveď už 1 900 ľudí. Spoločnosť chce takto ušetriť až miliardu eur. "Predpokladám, že bude ľahšie zatvoriť prevádzku, ako v každej fabrike prepúšťať desať percent zamestnancov," hodnotí Tomáš Menčík. Osram na Slovensku ešte v minulom fiškálnom roku zamestnával 1 461 ľudí, ku koncu septembra 2012 ich mal 1 115.

Sme v hre
Okrem Osramu sa Siemens zbavuje aj pobočky v Ružomberku, ktorá má 13 ľudí a sústreďuje sa na vodné hospodárstvo v priemyselnej a komunálnej sfére. "Ťažko sa mi hodnotia rozhodnutia, ktoré nerobím ja. Takýto osud však môže postihnúť každého, kto nebude úspešný," vysvetľuje Vladimír Slezák.

Slovenský Siemens mal za uplynulý rok obrat vo výške takmer 550 miliónov eur, čo je sedempercentný pokles oproti vlaňajšku. Podľa Vladimíra Slezáka bude v budúcom období pre spoločnosť kľúčové nie rásť, ale udržať stabilitu. Zároveň prezradil, že Siemens uvažuje aj o novej investícii. Koncern by chcel otvoriť fabriku na výrobu permanentných magnetov do generátorov a v hre je i Slovensko. Avšak okrem neho aj Malajzia a iné krajiny.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
09. máj 2024 03:11