StoryEditor

Klaus ponúka Európe recept na krízu

24.05.2012, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Český prezident Václav Klaus v Chicagu predstavil osmoro pre nápravu Európy. Starý kontinent je podľa neho zasiahnutý hlbokou systémovou krízou, ktorú spôsobuje oslabenie národných štátov a nevhodná menová únia. Zmenu by podľa prezidenta prinieslo napríklad opustenie "neproduktívneho" sociálneho trhového hospodárstva, či ucelený program redukcie povinných vládnych výdavkov.

Klaus na konferencii usporiadanej organizáciou Chicago Council on Global Affairs tiež vyzval k tomu, aby sa Európa zbavila nadmernej centralizácie, ktorá oslabuje jej rozvoj. Odmietol tiež ekologickú legislatívu, ktorá je podľa neho brzdou rozvoja. "Zeleným sa musí zabrániť v tom, aby preberali čoraz viac ekonomiky pod prápor takých chybných myšlienok, ako je doktrína globálneho otepľovania," povedal prezident.
V narážke na súčasné problémy zadlženého Grécka uviedol, že jednotlivé krajiny by mali mať možnosť opustiť európsku menovú úniu. Zopakoval, že Grécko považuje za obeť chybného usporiadania eurozóny. Podľa neho nejde o optimálnu menovú úniu, pretože pod jednou menou, jedným výmenným kurzom a jednou úrokovou sadzbou zlučuje ekonomicky úplne nesúrodé krajiny.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 04:47