StoryEditor

Čína podporí aj súkromný biznis

24.05.2012, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Čínska vláda chystá podporu ekonomiky, aby zabránila jej ďalšiemu spomaľovaniu. Súkromným firmám dá väčší vplyv na energetiku a ďalšie kľúčové odvetvia, v ktorých sa angažujú predovšetkým štátne podniky. Ide asi o najväčšiu podporu súkromného podnikania v Číne, kedy krajina vstúpila do Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Čínski predstavitelia postupne zmierňujú opatrenia, ktoré prijali v minulých dvoch rokoch, aby stlmili silný hospodársky rozmach. Čína má po Spojených štátoch najväčšiu ekonomiku na svete, v tom čase jej však hrozilo prehriatie a nárast inflácie. Rast cien, ktorý vrcholil minulý rok v lete, má Peking zatiaľ pod kontrolou.
Niektorí analytici upozorňujú, že Peking musí postupovať rýchlejšie, ak chce predísť škodám. Svetový dopyt totiž viazne a zostupnú tendenciu majú v poslednom čase aj výdavky čínskych spotrebiteľov.

Rast HDP Číny v prvom štvrťroku sa spomalil na 8,1 percenta, čo je najmenej za posledné tri roky. Podobne aj priemyselná výroba v apríli rástla najpomalšie od finančnej krízy v roku 2008. V krajine tak narastá riziko nezamestnanosti, ktoré by mohli sprevádzať sociálne nepokoje.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 01:32