StoryEditor

Slovenská produkcia padla najviac z Európskej únie

16.09.2011, 00:00

Druhá vlna hospodárskeho útlmu, ktorú odštartoval krach Lehman Brothers, už dolieha aj na slovenské firmy. Tie v júli vyprodukovali o 3,4 percenta menej ako predchádzajúci mesiac. Podľa najnovších údajov Eurostatu, štatistického úradu Európskej únie, to je najhorší výsledok spomedzi všetkých krajín spoločenstva, pre ktoré Eurostat má údaje. Medziročne však slovenská produkcia stále stúpa.

Priemyselná produkcia celej eurozóny sa pritom po júnovom poklese v júli zotavila. Jej oživenie však bolo slabšie, než sa očakávalo. Motorom bol rast v Nemecku, ktorý prevážil nad poklesom v niektorých okrajových krajinách.

Na prepad produkcie a nové riziká už reagovala aj Národná banka Slovenska. Jej guvernér Jozef Makúch v stredu informoval vládu o hroziacom spomalení hospodárskeho rastu. Podľa Národnej banky bude rast ekonomiky tento rok podobný, ako odhaduje Európska centrálna banka. Tá pre eurozónu nedávno znížila odhad z pôvodných 2,3 na 1,4 až 1,8 percenta.

ECB predpokladá, že kvôli spomaleniu globálneho rastu, najmä v USA, sa utlmí aj zahraničný dopyt po vývozoch z eurozóny. V auguste navyše výrazne klesli indikátory dôvery v takmer všetkých ekonomických sektoroch, a to v súvislosti s dlhovou krízou. "Indikátor ekonomického sentimentu v eurozóne len za august poklesol o 4,7 bodu na 98,3," hovorí o predikcii ECB správa NBS. Výraznejšie zhoršenie zaznamenali aj indikátory vývoja na trhu práce.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:14