StoryEditor

Obavy z dlhovej krízy stlačia platy nadol

05.12.2011, 23:00


Zamestnanci si v budúcom roku budú skôr vážiť svoje pracovné miesto, ako by si pýtali viac.

Ako sa budú vyvíjať mzdy v budúcom roku?
Lepšiemu rastu miezd nahráva odhadovaná inflácia v tomto roku na úrovni 3,9 percenta spolu s rastom produktivity a výkonnosti jednotlivých firiem. Práve tieto faktory retrospektívne zvažujú zamestnávatelia pri určovaní miezd. Na druhej strane však budú protichodne pôsobiť obavy z dlhovej krízy firiem.

Kde vidíte stred medzi týmito tendenciami?
Stred vidíme v očakávanom raste nominálnych miezd na úrovni 3,3 percenta. Patríme však skôr k optimistom, čo sa týka rastu ekonomiky v budúcom roku. Reálne však ľuďom zožerie inflácia 2,5 percenta. Reálne mzdy by preto mali vzrásť len o 0,8 percenta. Nejde o žiaden extra rast a je pravdepodobné, že ho Slováci veľmi nepocítia.

Ktoré odvetia si prilepšia najviac a ktoré, naopak, najmenej?
Vo všeobecnosti budú obavy z dlhovej krízy tlačiť na mzdy smerom nadol a zamestnanci si budú skôr vážiť svoje pracovné miesto. Najmä služby sú naviazané na dopyt domácností. Reštauračné zariadenia v tomto období pociťovali rast cien aj nízky dopyt, čo tlačilo ich marže nadol. Tu bude preto len malý priestor pre rast platov. Taktiež hotelierstvo pociťuje krízu na Slovensku. Stavebníctvo sa v polovici roka mierne odrazilo od dna, ale v súčasnosti sa znova ozývajú pesimistické hlasy o pozastavení viacerých projektov. Výroba spotrebnej elektroniky hlási už dlhšie, že zažíva veľmi zlé obdobie. Maloobchod zas utrpí zníženým dopytom a rozvíjajúcou sa nákupnou turistikou, ktorú živí oslabenie mien v okolitých krajinách.

Na druhej strane sa v tomto roku darilo, a stále sa darí, strojárňam a automobilkám. Tu by mohol byť priestor na rast platov. Závisí to však aj od toho, či už tieto firmy zvyšovali mzdy v tomto roku a do akej miery.

Premietne sa tento stav do väčšej nezamestnanosti?
Zatiaľ neočakávame veľké nárazové prepúšťanie. Nezamestnanosť bude ťahať prírastok absolventov, ktorí budú mať problém nájsť si prácu. Taktiež si nemyslím, že bude dochádzať k razantnému odlevu pracovníkov do zahraničia, keďže ani tam nebude situácia veľmi ružová.
Lukáš Csicsola

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:03