StoryEditor

Regulované nájomné sa končí

08.07.2011, 00:00

Regulácia nájomného v reštituovaných bytových domoch by sa mala v priebehu nasledujúcich rokov zrušiť. Obyvatelia týchto nájomných bytov pritom budú môcť požiadať štát o dotácie na zabezpečenie náhradného bývania. Poslanci Národnej rady včera definitívne schválili novely zákonov upravujúce tieto nájomné vzťahy, ako aj spôsob poskytovania dotácií.

Nájomcov vysťahujú
Včera schválené novely navrhujú 5,5-ročné obdobie, do 31. decembra 2016, počas ktorého by nájomcovia bytov v uvedených domoch, za podmienok presne vymedzených zákonom, uvoľnili prenajaté byty. Vlastníkom týchto bytov sa tak následne dáva možnosť ponúknuť tieto byty na prenájom za trhové nájomné, alebo s nimi nakladať podľa vlastných predstáv. Doteraz ich štát obmedzoval. Byty, o ktoré ich predtým pripravil komunistický režim, síce po roku 1989 získali formálne späť, nemohli ich však využívať.

Hrozili sankcie
Táto úloha bola vládou uložená ako jedna zo základných podmienok na doriešenie problematiky niektorých nájomných vzťahov, ktoré vznikli pred rokom 1989. Tie v súčasnosti obmedzujú súkromných vlastníkov nájomných bytov pri využívaní svojho majetku. Od svojich nájomcov nesmú žiadať trhové nájomné.

Kvôli tomu hrozia Slovensku sankcie zo strany medzinárodných súdnych inštitúcií. Problém sa počas predchádzajúcich vlád odkladal, keďže nájomcovia nesúhlasili s podmienkami, za ktorých ich štát chcel vysťahovať. Požadovali totiž primeranú náhradu. V mnohých prípadoch pritom ide o lukratívne nehnuteľnosti v centre Bratislavy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 09:18