StoryEditor

Príčinou nášho poklesu je spomalenie rastu u obchodných partnerov

11.01.2010, 12:11
Autor:
TASRTASR

Najvýznamnejšou príčinou ekonomického poklesu na Slovensku je podľa Ministerstva hospodárstva (MH) SR spomalenie hospodárskeho rastu u obchodných partnerov SR. "To má za následok zníženie dopytu po slovenských vývozoch a z toho vyplývajúce sekundárne efekty - pokles zamestnanosti a domáceho dopytu," vyplýva z ministerského Návrhu stratégie vývoja domáceho dopytu ako hlavného stimulačného predpokladu pre budúce podnikateľské prostredie, ktorý má na prvej tohtoročnej schôdzi prerokovať slovenská vláda.

Materiál rezortu hospodárstva pripomína, že slabou stránkou Slovenska v súčasnej hospodárskej kríze je jeho závislosť od iných krajín postihnutých krízou. "Podiel exportu na HDP Slovenska predstavuje 87 % HDP, pričom viac ako 85 % exportu smeruje do krajín EÚ. V rámci EÚ je Slovensko vysoko nadpriemerne otvorenou ekonomikou, čo spôsobuje jej vysokú citlivosť na externé prostredie," konštatuje sa v analýze MH.

"Vysoký sklon k importu, na úrovni až 87,5 % HDP oproti priemeru EÚ 27, ktorý v roku 2007 dosiahol 37,9 % HDP, oslabuje potenciál využívania stimulácie domáceho dopytu na obnovu hospodárskeho rastu Slovenska. Náraz bude v porovnaní s krajinami EÚ ešte bolestivejší kvôli vysokému hospodárskemu rastu SR v roku 2008 na úrovni 6,4 %," tvrdí v materiáli MH.

Medzi príležitosti pri stimulácii domáceho dopytu patrí podľa ministerskej stratégie najmä možnosť využiť na tento účel financie zo zdrojov EÚ. "Impulz v podobe zvýšenia ekonomickej aktivity a zamestnanosti môžu priniesť dlhšie plánované rozsiahle investičné projekty, ako je dobudovanie diaľničnej siete a dostavba 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce," informuje ministerstvo.

MH vystríha, že riziká, ktoré má Slovensko len minimálnu šancu ovplyvniť, vyplývajú z menovej politiky Európskej centrálnej banky. "Pri centrálnej úrokovej miere blízkej nule a realizácii kvantitatívneho uvoľňovania v menovej politike existuje riziko vyústenia do vysokej inflácie," uvádza sa v materiáli.

K medzinárodným rizikám vyplývajúcim zo súčasnej situácie patrí podľa MH aj tlak na harmonizáciu a spoločný postup v rámci krízy, ktoré môžu odstrániť komparatívne výhody Slovenska.

Ministerstvo zároveň upozorňuje, že medzi riziká politiky stimulácie domáceho dopytu je potrebné zaradiť aj riziko zneužívania krízy pri lobingu a reguláciách zameraných na získanie výhody na trhu pred konkurenciou.

01 - Modified: 2024-04-12 10:14:51 - Feat.: - Title: Export Číny v marci prudko klesol, nečakaný pokles zaznamenal aj dovoz 02 - Modified: 2024-03-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Prezident lobista, prečo nie? 03 - Modified: 2024-03-24 10:59:30 - Feat.: - Title: Šéf exportérov: Prezident má otvárať dvere našim firmám v zahraničí. Doteraz sa to nedialo, sú demotivovaní 04 - Modified: 2024-03-13 21:34:06 - Feat.: - Title: Rizikovosť krajín má vplyv aj na exportérov 05 - Modified: 2024-03-08 08:14:45 - Feat.: - Title: Zahraničný obchod skončil v januári s prebytkom v stovkách miliónov eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:06