StoryEditor

Nemecko: viac ľudí bez práce

06.10.2004, 00:00

Počet nezamestnaných v Nemecku sa v septembri zvýšil o 27-tisíc, čo je najväčší nárast za posledných šesť rokov. Vyplýva to z údajov sezónne upravenej nezamestnanosti Spolkového štatistického úradu. V najväčšej európskej ekonomike si prácu hľadá 4,45 milióna ľudí. Ekonóm Jorg Kramer z investičnej spoločnosti Invesco Asset Management predpokladá, že sezónne očistená nezamestnanosť bude rásť asi do polovice budúceho roku. "Hospodárske oživenie a dôvera v neho stále nie je dostatočná na zníženie nezamestnanosti," vyhlásil podľa ČTK riaditeľ Úradu práce Frank-Juergen Weise. Situácia sa ďalej zhoršuje hlavne na východe Nemecka, kde sa miera nezamestnanosti udržuje na úrovni 18,8 percenta.
Podľa ministra hospodárstva Wolfganga Clementa sa vládne opatrenia na zvýšenie zamestnanosti zatiaľ prejavili na vytvorení miest, ktoré zamestnávajú študentov a dôchodcov, sezónnych pracovníkov a neodrážajú sa v celkových údajoch o zamestnanosti. "Zo skúseností vieme, že oživenie sa prejaví na trhu práce až o trištvrte roka neskôr," povedal Clement pre agentúru Reuters.
Reformy trhu práce štatisticky zvýšia od budúceho roku počet nezamestnaných o ďalších 300- až 400-tisíc poberateľov sociálnych dávok. Podľa člena predstavenstva Federálneho úradu práce Heinricha Alta je možné, že nezamestnanosť v Nemecku dosiahne vo februári budúceho roku päť miliónov ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:19