StoryEditor

Kresťanskí demokrati odmeňovali najviac

11.12.2011, 23:00
Ministerstvá aj Kancelária Národnej rady SR rozdali na Vianoce menej ako v minulom roku.

Kresťanskí demokrati vo vláde sú pred blížiacimi sa Vianocami k svojim ľuďom najštedrejší. Kým predseda Národnej rady SR Pavol Hrušovský rozdal zamestnancom parlamentu najvyššie odmeny, v priemere 870 eur na hlavu. Minister vnútra Daniel Lipšic dal zasa na ne najvyššiu sumu, takmer 7,4 milióna eur. „Do istej miery to súvisí aj s predčasnými voľbami. Aj keď na druhej strane tí ľudia zarábajú smiešne peniaze,“ konstatoval politický analytik a šéf agentúry Polis Ján Baránek. Ministerstvá aj parlament pritom rozdali v tomto roku menej ako vlani.

...pridá sa aj Figeľ
Kancelária Národnej rady SR vyčlenila na odmeny 291-tisíc pre 333 ľudí. Dôvodom má byť viac práce pre jednotlivca po tohtoročnom prepúšťaní. „Ďalším dôvodom bolo zníženie priemernej mzdy zamestnanca o 2,3 percenta,“ povedala Darina Jahelková z komunikačného odboru Kancelárie NR SR. Podľa nej dal parlament na odmeny o tretimu menej peňazí ako v minulom roku.

Policajti, hasiči a záchranári síce mali od svojho šéfa Lipšica najväčší balík na bonusy spomedzi všetkých rezortov, no priemerná odmena pre vysoký počet zamestnancov bola nižšia. Napriek tomu si však slušne prilepšilo vedenie. Prezident Policajného zboru Jaroslav Spišiak a Maroš Žilinka, vedúci služobného úradu, dostali po 3 500 eur. Prezident hasičského zboru Pavol Mikulášek dostal 2 500 eur a viceprezidenti Policajného zboru Ján Vaľo a Ľubomír Ábel dostali ešte o tri stovky eur viac.

K tým lepšie odmeneným však pravdepodobne budú patriť aj zamestnanci lídra KDH na rezorte dopravy Jána Figeľa. Ten má pripravených na vianočné odmeny cez polmilióna eur, pričom podľa informácii HN by si ich malo podeliť približne 600 ľudí. V priemere by sa tak výška samotného bonusu mohla vyšplhať na 880 eur na jedného pracovníka. Podľa hovorcu ministerstva Martina Krajčoviča „rezort aj napriek tomu nevyčlení ani o cent viac, ako mu bolo pridelené v štátnom rozpočte na mzdy na začiatku roka, hoci celkové vyplatené mzdy budú tento rok o desať percent nižšie ako vlani“. Konkrétne koľko ľudí by mohlo „pod stromček“ dostať viac, neprezradil.

Šetriť na iných miestach
Viac peňazí na výplatnej páske za mesiac november by mali dostať zamestnanci všetkých ministerstiev okrem rezortov životného prostredia, pôdohospodárstva, kultúry či zdravotníctva. Ministerstvá spravodlivosti a zahraničných vecí o nich ešte nerozhodli.

„Myslím si, že vianočné odmeny pre ľudí, ktorí majú tabuľkové platy, nie sú takou záťažou pre štátny rozpočet. Treba šetriť tam, kde na iných miestach a to na korupcii a nehorázne predražených zákazkách,“ dodal Baránek.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 00:44