StoryEditor

Na prohibícii strácame milióny eur

30.09.2012, 20:48
Obchodný riaditeľ spoločnosti Jan Becher Erik Čížek v rozhovore pre Hospodárske noviny.

Stiahnuť zo slovenského trhu fľaše zo skladov je nepredstaviteľné. Z hľadiska nákladov aj celkovej koordinácie.

Po takmer dvoch týždňoch sa prohibícia v Českej republike skončila. Máte už vyčíslené škody, ktoré vám metylakoholová kauza spôsobila?
Nemáme zatiaľ k dispozícii presné vyčíslenie strát. Po včerajšom (minulý štvrtok, pozn. HN) uvoľnení prohibície sa sústredíme predovšetkým na prípravu všetkej dokumentácie a koordináciu s klientmi, aby mohli začať čo najskôr obchodovať. Administratíva okolo toho je veľmi rozsiahla. Ďalej sa zameriavame na obnovenie predaja na Slovensku. V Českej republike bol export uvoľnený a veríme, že by nemalo nič brániť ani obnoveniu predaja na Slovensku.

Vedeli by ste prezradiť aspoň približné čísla?
Ak vezmeme Českú republiku, Slovensko a ďalšie exportné krajiny, tak na obrate strácame státisíce eur denne. Za tie dva týždne predstavuje celková strata obratu niekoľko miliónov eur. Slovenska sa týka približne dvadsať až dvadsaťpäť percent z tejto sumy, takže rádovo môžeme hovoriť o strate desiatok tisíc eur denne.

Pre prohibíciu ste zastavili výrobu. Prepustili ste aj niektorých zamestnancov, alebo ste im dali voľno?
K prepúšťaniu zamestnancov sme nepristúpili, ale kolegom vo výrobe sme museli dať na niekoľko dní platenú dovolenku. Bolo to práve tých niekoľko dní, ktoré nasledovali po zákaze exportu.

 


 Celý rozhovor nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 08:18