StoryEditor

Na vodičáky dopravcom štát neprispeje

11.11.2012, 23:00
Zamestnanosť. Autobusári mladých bez vodičského preukazu nechcú.

Vodičské preukazy mladým nezamestnaným, ktorí si chcú nájsť prácu v doprave, štát napokon nepreplatí. Šéf rezortu práce Ján Richter (Smer-SD) projekt zamestnávania mladých v cestnej doprave pozmenil. Autodopravcom, ktorí prijmú na miesto vodiča nezamestnaného do veku 29 rokov, štát uhradí mzdové náklady do výšky 520 eur mesačne. „Výdavky súvisiace so získaním vodičského oprávnenia, ako aj povinnej praxe a zaškoľovania znáša samotný žiadateľ. Ide o nepriamu podporu vzdelávania zamestnancov,“ spresňuje hovorca rezortu Michal Stuška.

Nedostatok mladých
O projekt sa zaujíma aj firma František Merga – Motocentrum zo Sniny. „Samotné preplatenie vodičského oprávnenia pre mladého nezamestnaného nemusí znamenať ďalšie uplatnenie,“ hovorí František Merga mladší, ktorý vedie firmu s otcom. Dodáva, že preplatenie mzdových nákladov je pre nezamestnaného výhodnejšie, keďže získa prácu, prax aj možnosť ďalšieho uplatnenia.

Preplácanie vodičských preukazov by podľa ministerstva novovzniknuté miesto predražilo. Firma by totiž musela zabezpečiť verejné obstarávanie na vodičský kurz. Príspevok však môžu využiť aj na preplatenie vodičákov, tvrdí generálny tajomník združenia cestných dopravcov Česmad Pavol Reich, ktorý sa na projekte podieľal.

Nákladní aj osobní prepravcovia pritom pociťujú nedostatok mladých vodičov. „Až 35 percent vodičov má viac než päťdesiat rokov,“ približuje situáciu Reich. Projekt preto vítajú aj autobusoví dopravcovia. „Povolanie vodiča autobusu je zodpovedné a náročné a mladí ľudia v súčasnosti o túto profesiu nejavia veľký záujem,“ hovorí generálny riaditeľ spoločnosti Slovak Lines Peter Sádovský.

Malé autobusové spoločnosti však nezamestnaných bez vodičského preukazu nechcú. Napriek tomu viaceré z nich projekt plánujú využiť. „S mladými ľuďmi na úradoch práce sa dá pracovať. Majú čistú povesť a ak by mali k tejto práci vzťah, viem si predstaviť, že by som projekt využil,“ konštatuje konateľ krupinskej spoločnosti MJC Ján Cesnak.

Tridsaťmesačná garancia
Dopravcovia budú musieť vytvorené pracovné miesto udržať aspoň 30 mesiacov, inak musia príspevok vrátiť. Práve tohto záväzku sa obávajú. Môže sa totiž stať, že mladý šofér bude nespoľahlivý, prípadne o prácu stratí záujem. Ministerstvo síce umožňuje uvoľnené miesto preobsadiť iným človekom, avšak musí tiež spĺňať podmienku veku a obdobia nezamestnanosti minimálne tri mesiace.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 08:21