StoryEditor

Väčšina pracujúcich si polepší

10.05.2011, 00:00

Viac eur v peňaženkách väčšiny zamestnaných ľudí a menej papierovačiek pre firmy. Aj to má priniesť najzásadnejšia reforma odvodov v histórii Slovenska.

"Dnešný stav je neudržateľný. Nielen z dlhodobého hľadiska," píše ministerstvo financií v návrhu daňovo-odvodovej reformy. Preto chcú zjednodušiť odvodový systém. Upratovanie sa najviac dotkne sadzieb. Viacero odvodov nahradia dva -- zdravotný a sociálny. Zdravotný má byť pre všetkých pracujúcich deväť percent. Sociálny sa líši podľa druhu pracovného pomeru. Najvyšší 19-percentný odvod ostáva pri zamestnancoch. Vláda ho však chce znížiť za štyri roky o štyri percentá, ak to neohrozí cieľ otupovať rozpočtové sekery.

Odvodová povinnosť živnostníkov má byť 13 percent. Ich paušálne výdavky sa nahradia životným minimom. Preto živnostníci, ktorí žiadne náklady nemajú a uplatňovali si paušál, po novom zaplatia vyššie dane a odvody. Dohodári by mali po novom platiť 10-percentný sociálny odvod. Ľudí, ktorí prácou na dohodu nezarobia viac ako 190 eur mesačne, sa platenie odvodov nedotkne. "Tento príjem nebude podliehať ani zdravotnému, ani sociálnemu odvodu," uvádza ministerstvo financií v návrhu daňovo-odvodovej reformy.

Chaos s viacerými vymeriavacími základmi pre výpočet odvodov bude minulosťou. Návrh počíta s ich zjednotením. Od budúceho roka sa budú počítať zo superhurbej mzdy. Tá sa teraz na výplatných páskach uvádza ako celková cena práce. Systémové zmeny majú navyše pomôcť zjednotiť výber daní, odvodov a ciel. O návrhu ministerstva bude v najbližších dňoch rokovať vláda.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 18:07