StoryEditor

SPP môžu predať o niekoľko mesiacov

17.08.2012, 00:00

Spoločnosť Slovak Gas Holding sa s najväčšou pravdepodobnosťou o pár mesiacov ocitne v rukách nových majiteľov.

Do pol roka
"Čím skôr k tomu dôjde, tým to bude z nášho pohľadu lepšie. Nebavíme sa však o dvoch týždňoch, ale ani o dvoch rokoch," vyhlásil na stretnutí so slovenskými novinármi v Bratislave spolumajiteľ skupiny PPF Ladislav Bartoníček, ktorý je zároveň výkonným šéfom Generali PPF Holdingu. Reálne by tak k predaju tohto holdingu mohlo dôjsť do pol roka.

Po tom, čo premiér Robert Fico na začiatku júla vyhlásil, že slovenská vláda nebude vstupovať do predaja podielov E.On Ruhrgas a Gaz de France Suez v Slovenskom plynárenskom priemysle, zdá sa nič nebráni tomu, aby nemecký a francúzsky koncern predali svoj 49-percentný podiel v SPP, ktorý je sústredený práve v spoločnosti Slovak Gas Holding. "V strednej Európe budujeme silnú energetickú spoločnosť. Energetický a priemyselný Holding (EPH) je jednotkou na trhu v dodávkach tepla v Česku a dvojkou vo výrobe elektriny," hovorí Ladislav Bartoníček.

Práve vstup do Slovenského plynárenského priemyslu je cieľom EPH v posledných mesiacoch. "Bude to významná investícia, ktorá posilní portfólio EPH, kde je PPF najväčším, takmer 45-percentným vlastníkom," dodáva Bartoníček.

Zaujímavý je tranzit
Podľa spolumajiteľa skupiny PPF má byť ďalším strategickým krokom EPH práve vstup do oblasti tranzitu zemného plynu. "Sme presvedčení, že Slovensko, Česko a rovnako Poľsko, Rakúsko a Maďarsko, ostanú dôležitými prepravnými krajinami aj v novom usporiadaní európskej tranzitnej siete," povedal na stretnutí so slovenskými novinármi Bartoníček. Podľa jedného z akcionárov PPF Group, ktorej majoritným majiteľom je Petr Kellner, sa v SPP určite dá nájsť priestor na ďalšie zefektívňovanie tejto firmy.

"PPF Holding je pevne rozhodnutý kupovať. Rozhodnutie na úrovni PPF padlo, a sme pripravení aj v oblasti zdrojov," dopĺňa Bartoníček. Holding PPF Petra Kellnera, ktorý sa má hlavne podieľať na tejto akvizícii, odmietol zverejniť, s akým objemom peňazí vyčleneným na kúpu SPP počíta. "Sumu na kúpu SPP nešpecifikujeme. Jej väčšiu časť tvoria zdroje akcionárov, menšiu časť predstavuje úver od konzorcia bánk," vysvetľuje Ladislav Bartoníček. Energetický a priemyselný Holding, prostredníctvom ktorého chcú finančné skupiny PPF a J&T kúpiť menšiu časť SPP s manažérskou kontrolou, je v súčasnosti s najväčšou pravdepodobnosťou jediným záujemcom o tento 49-percentný podiel.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 15:54