StoryEditor

Najľahšie bude zvýšiť dane

02.11.2011, 23:00


Na šetrenie je ešte priestor, ale už sú to menej populárne veci.

Mala by vláda zvyšovať dane?
Prioritne by mala znižovať výdavky, ale tam už zrejme bude obmedzený priestor. Preto sa zrejme nevyhne ani zvýšeniu daní, ak bude chcieť dodržať deficitné ciele, ktoré si stanovila. Podľa môjho názoru by mala ísť cestou zvyšovania nepriamych daní. Najjednoduchším riešením bude zvýšenie DPH alebo zrušenie výnimiek v rámci DPH, ktoré ešte sú. Potom zvyšovanie spotrebných daní.

Je ešte kde šetriť?
Určite je priestor. Ale už sú to zrejme menej populárne veci ako vládna spotreba, to bolo najviac viditeľné a najbezproblémovejšie z hľadiska prijatia verejnej mienky. Stále si však myslím, že napríklad naša výška dotácií do poľnohospodárstva sa nedá ekonomicky odôvodniť. Priestor je, ale je obmedzený.

Mala by nová vládna garnitúra siahnuť aj na výšku odvodov?
Myslím si, že zmena zjednodušenia odvodového systému, ktorá bola už pripravená, by v prípade, že by bola implementovaná, priniesla zvýšenie príjmov. V tom prípade by už nebolo potrebné výšku odvodov meniť a aj napriek tomu by prišlo k zvýšeniu príjmov. V súčasnom systéme by to však nebolo efektívne opatrenie. Skôr zásadná zmena, zjednodušenie a vyčistenie toho systému, môže so sebou priniesť zlepšenie výberu odvodov.

Mali by sa okresať bonusy od štátu, ako nezdaniteľné minimum, sociálne dávky či daňové bonusy?
Skôr by bolo potrebné sa pozrieť na to, či celý systém bonusov a sociálnych dávok funguje efektívne. Či tam nie sú veci, ktoré by sa dali bez výraznejších sociálnych nákladov odbúrať. Daňový bonus a podobne sú systémové opatrenia, ale v oblasti sociálnych dávok a podpory nezamestnanosti sú veci, ktoré by bolo možné odbúrať bez toho, že by to zásadným spôsobom narušilo sociálny systém.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 01:13