StoryEditor

Volania z dovolenky v EÚ vyjdú lacnejšie

19.07.2012, 00:00

Napriek tomu, že Európska komisia s platnosťou od prvého júla tohto roka opäť stanovila pre mobilných operátorov nižšie ceny volaní zo zahraničia, táto smernica sa nevzťahuje na obľúbené dovolenkové destinácie ako Chorvátsko, Turecko, Egypt či Tunisko.
Práve tieto krajiny patria okrem Bulharska, Francúzska, Grécka, Rakúska, Španielska a Talianska medzi najobľúbenejšie dovolenkové destinácie Slovákov.

Euroroamingové volania
V prípade, že sa aj tento rok chystáte na dovolenku a chcete zostať v spojení so svojimi blízkymi doma, máte na výber viacero možností, aký roaming – program pre volania zo zahraničia si zvoliť. Všetci traja mobilní operátori – Orange, Slovak Telekom a Telefónica Slovakia majú vo svojej ponuke volaní zo zahraničia zahrnutý tzv. euro roaming. Práve tento program kopíruje svojimi cenami podmienky, ktoré pre mobilných operátorov pri volaniach z cudziny stanovila Európska komisia.

Zákazníci využívajúci euro roaming volajú z krajín Európskej únie za 0,348 eura za minútu odchádzajúceho hovoru, pri sekundovej tarifikácii po 30. sekunde hovoru. Pri hovoroch prijatých zo Slovenska v krajinách Európskej únie je maximálna cena za minútu volania 0,096 eura. Tieto ceny volaní z cudziny sú platné aj v prípade, že využívate ktorýkoľvek paušál alebo predplatenú kartu mobilného operátora v cudzine.

Na dovolenke mimo EÚ
Napriek tomu, že je Chorvátsko najobľúbenejšou dovolenkovou destináciou Slovákov, ceny volaní z tejto krajiny na Slovensko sú v súčasnosti stále dvakrát drahšie ako v prípade krajín Európskej únie. Alternatívou preto môže byť pre vás v prípade operátora Orange program Môj svet. Pri tomto programe s mesačným poplatkom 4,99 eura za minútu odchádzajúceho alebo prichádzajúceho hovoru do Egypta, Chorvátska či Turecka zaplatíte 50 centov. „S novou službou Môj svet zákazníkov stojí minúta odchádzajúceho a prichádzajúceho hovoru v celej EÚ, Nórsku, Lichtenštajnsku, Švajčiarsku a na Islande 12 centov,“ vysvetľuje hovorca Orangeu Richard Fides.
Orange Slovensko má pre zákazníkov v ponuke aj balík Dovolenkový roaming, pri ktorom majú za 4,95 eura mesačne k dispozícií 60 voľných minút prijatých hovorov v zahraničí.

Výhodnejšie volania
Telefónica Slovakia dáva dovolenkujúcim zákazníkom svojich programov O2 paušál a O2 Fér možnosť aktivovať si službu EU Pas so zvýhodnenými volaniami v roamingu v krajinách EÚ. „Každý odchádzajúci aj prichádzajúci hovor je spoplatnený prepojovacím poplatkom 0,6 eura, po ktorom zákazník O2 Fér volá za cenu 0,13 eura za minútu a s O2 Paušál za 0,10 eura za minútu,“ vysvetľuje hovorkyňa Telefóniky O2 Martina Jamrichová. Pri prichádzajúcich hovoroch platia zákazníci prepojovací poplatok vo výške 0,6 eura. Zákazníci Slovak Telekomu môžu za mesačný poplatok 3,99 eura pri programe Naj roaming volať z krajín Európskej únie za cenu 0,294 eura za minútu hovoru. „Slovak Telekom má v ponuke aj program Roaming plus pre bezplatné prijímanie hovorov najmä v dovolenkových destináciách vrátane Egypta, Tunisu, Chorvátska či Turecka,“ pripomína hovorca Slovak Telekomu Michal Korec. Zákazníci pri ňom získajú možnosť prijať prvých 30 minút prichádzajúcich hovorov mesačne bez poplatku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:03