StoryEditor

Bugár: Vláda krízu riešiť nevedela

04.01.2010, 16:04
Autor:
TASRTASR
Uplynulý rok poznačila kríza, kauzy, vnútrostranícke trenice i troje volieb, šéfovia troch mimoparlamentných strán sa však zhodujú v jednom, z pohľadu pôsobenia ich strán bol úspešný (na snímke predseda Most-Híd Béla Bugár).

Podľa Bélu Bugára, predsedu strany Most-Híd, ktorá vznikla po vnútrostraníckych nezhodách v SMK, nesmieme pri hodnotení uplynulého roka opomenúť fakt, že na Slovensku zúrila kríza. "Musíme vidieť aj to, že prišla kríza, ktorú ale vládna koalícia nechcela riešiť s opozíciou a nevedela ju riešiť," uviedol pre TASR Bugár, ktorý zároveň dodal, že rok poznačili aj sfušované tendre a rôzne kauzy vládnych strán. Z pohľadu svojej strany však uplynulý rok hodnotí kladne, radosť mu robia prieskumy verejnej mienky. "Z pohľadu našej strany ho hodnotíme pozitívne, lebo za päť mesiacov stále sme nad piatimi percentami," skonštatoval Bugár. V tomto roku sú podľa jeho slov pre Most-Híd výzvou v prvom rade parlamentné voľby. "Priorita je dostať sa do parlamentu a spolupracovať s demokratickými silami," zdôraznil.

Konzervatívni demokrati Slovenska (KDS) sú podľa ich predsedu Vladimíra Palka s uplynulým rokom tiež spokojní. "Zúčastnili sme sa všetkých troch volieb, náš prezidentský kandidát skončil na treťom mieste a v eurovoľbách sme získali vyše dvoch percent," skonštatoval Palko, ktorého stranu v uplynulom roku zamestnávala najmä Lisabonská zmluva a hazard. "Našimi témami v minulom roku boli boj proti Lisabonskej zmluve, snažili sme sa, aby si SR a aj ostatné členské štáty zachovali čo najviac z právomocí, ktoré sa, bohužiaľ, nekontrolovane prenášajú na úroveň orgánov EÚ z členských štátov. Boj proti hazardu, ktorý je ohrozením spoločnosti a navrhovali sme aj opatrenia v prospech rodiny," priblížil Palko. KDS sa v súčasnosti pripravuje na parlamentné voľby, predvolebné prieskumy však Palka neznepokojujú. "Plánujeme pôsobiť na politickej scéne dlhodobo, to znamená, že sa nenecháme nijako vyrušovať naším súčasným postavením a súčasnými preferenciami," uzavrel predseda KDS.

Hnutie za demokraciu (HZD) sa uplynulý rok podľa jeho predsedu Jozefa Grapu sústredilo najmä na prezidentské voľby, kde kandidoval jeho čestný predseda, prezident SR Ivan Gašparovič. "Myslím si, že prezidentské voľby dopadli podľa očakávania a prezident Ivan Gašparovič, náš zakladajúci predseda, bol aj na druhé volebné obdobie zvolený. To je jedným z najväčších úspechov," podotkol Grapa a dodal, že v histórii Slovenska sa tak stalo prvýkrát. HZD podľa jeho slov dosiahlo výborný výsledok aj v regionálnych voľbách. "Máme 6 poslancov, niekoľko náhradníkov na prvom mieste, takže v rámci regionálnych volieb je HZD najúspešnejšou mimoparlamentnou stranou," uviedol Grapa, ktorý výsledky v prezidentských a regionálnych voľbách považuje za najväčšie úspechy svojej strany v minulom roku. Vo volebnom roku sa HZD pripravuje najmä na parlamentné voľby, či sa ich zúčastnia samostatne, alebo v spolupráci s inou politickou stranou, rozhodne podľa slov jeho predsedu najbližšie obdobie. "Tá vízia je, aby HZD bolo úspešné v parlamentných voľbách, či už to bude samostatne, alebo v spoločnosti iných strán alebo strany," priblížil Grapa. Ako v tejto súvislosti spresnil, o prípadnej spolupráci sa rozhodne v priebehu januára.

01 - Modified: 2024-04-26 07:22:04 - Feat.: - Title: Začala druhá časť najväčších volieb na svete. Indovia si do parlamentu volia svojich zástupcov 02 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 03 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 18:42