StoryEditor

Akcie RWE v Nafte asi prevedú do Česka

28.04.2003, 00:00

Nemecká spoločnosť RWE Gas zvažuje prevod svojho 40-percentného balíka v Nafte Gbely na českého prepravcu plynu Transgas. Agentúre Reuters to povedal hovorca RWE Gas Andreas Brabeck. Po prevode na holandskú dcéru RWE z decembra minulého roka má teda balík v Nafte "hosťovať" v ďalšej krajine.
"Nafta má iba dvoch zákazníkov -- SPP a Transgas. Prvý má v Nafte 56 percent a pre nás má zmysel, aby bol 40-percentný podiel vložený do Transgasu, ktorý v Nafte skladuje 500 miliónov kubíkov plynu," zdôvodnil zástupca RWE Gas pre HN zmysel transakcie.
Motívom decembrového prevodu do Holandska bola úspora na daniach z dividend. Slovensko má s Holandskom uzavretú zmluvu o nulovom zdanení výnosov z akcií. V Česku však RWE Gas túto výhodu stratí. Na druhej strane získa lepšiu pozíciu v Transgase. Prevodom akcií Nafty sa zvýši základné imanie Transgasu a podiel RWE Gas vzrastie na 97,04 percenta zo súčasných 96,99. Tým sa odkrojí z trojpercentného balíka, ktorý je v rukách štátu. Česká vláda ho chce -- ako ohlásila pred dvoma týždňami -- predať najmenej za tri miliardy českých korún. Podľa Reuters sa prevodom akcií Nafty jeho hodnota môže znížiť na jednu miliardu. Ak sa naplnia očakávania RWE Gas, že bude v tendri jediným záujemcom, výrazne usporí. Ohlásenou transakciou získava aj ďalšiu poistku. Ak by vláda zvolila iného investora, jeho právomoci budú obmedzené. Podľa českej legislatívy môže totiž zvolávať valné zhromaždenie iba akcionár s vyšším podielom ako tri percentá. Ako ďalej vyplýva zo zdôvodnenia transakcie pre HN, prevod akcií Nafty neznamená zmenu záujmov v slovenskom skladovateľovi plynu. Motívom nemajú byť ani komplikácie okolo nedoriešených nominácií zástupcov RWE Gas do orgánov Nafty.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 19:44