StoryEditor

Miliardár Bakala chce spraviť cyklistickú formulu 1

10.11.2012, 10:21
Český podnikateľ chce spraviť cyklistiku zaujímavejšiu pre divákov aj pre biznis.

Zdeněk Bakala sa plánuje stať kľúčovým mužom cyklistiky a urobiť z nej obdobu šampionátu formuly 1.

Bakala je už dva roky väčšinovým vlastníkom belgickej stajne Omega Pharma Quick-Step, ktorá patrí medzi tri najdôležitejšie cyklistické tímy sveta. Novým úlovkom tejto stajne je slávny špurtér Mark Cavendish.

Cyklistický svet sa istú dobu nachádza v kríze a všetci volajú po zmenách. Hlavným problémom sú neustále dopingové aféry, hlavnou postavou tej poslednej bola legenda tohto športu - Lance Armstrong.

Bakala v piatok na stretnutí s novinármi v Bruseli predstavil svoju víziu, ako sa má cyklistika premeniť.

Spolu so šéfom stajne OPQS a svojím dlhoročným biznisovým spoločníkom Besselom Kokom navrhuje vytvoriť novú organizáciu, ktorej akcionármi by boli stajne, cyklistická asociácia UCI a ďalej investori. Podobne, ako vo svete formuly funguje organizácia Formula One Group, ktorá má vo svojom čele Bernieho Ecclestona.

"Je to možnosť, ako reformovať cyklistiku a urobiť ju atraktívnejšou pre diváka aj biznis," povedal Bakala s tým, že táto organizácia by najímala univerzity, ktoré by mali na starosti vykonávanie dopingových kontrol a vytváranie zoznamov zakázaných látok.

Jednoduchšie hodnotenie
Plán počíta s tým, že, vznikne sezóna pretekov podobná formuly 1. Teda, že preteky ako Tour de France alebo Giro d'Italia budú súčasťou jedného šampionátu. Podobne ako je napríklad Veľká cena Monaka súčasťou seriálu F1.

Jazdiť sa má po celom svete. Na konci sezóny by potom bol vyhlásený celkový víťaz. Majú vzniknúť aj nové závody, najmä v krajinách, ktoré poskytujú finančné potenciál.

Zmena by sa týkala aj hodnotenia jazdcov. "Je príliš komplikované. Divák chce prehľadnosť," uviedol Bakala.

Odchádzajú sponzori
Nový šampionát by podľa Bakalu viedol k zvýšeniu príjmov, napríklad z televíznych práv, ktoré by sa predávali ako balík. O tieto peniaze by sa navyše delili aj stajne - teraz majú peniaze organizátori pretekov. To by malo viesť k väčšej finančnej stabilite klubov, ktoré by sa nemuseli tak často premenovávať kvôli sponzorom alebo dokonca končiť, ako v poslednej dobe Rabobank.

Holandská banka podporovala mužskú i ženskú profesionálnu cyklistiku 17 rokov, podľa aktuálnej sponzorskej zmluvy ročne do športu investovala 15 miliónov eur. Stajňa Rabobank štartovala od roku 1984 na každom ročníku prestížnej Tour de France.

Zdeněk Bakala je väčšinovým vlastníkom českého vydavateľstva Economia, a.s., ktoré je materskou spoločnosťou vydavateľstva Ecopress, a.s., ktoré vydáva aj Hospodárske noviny a prevádzkuje portál hnonline.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 09:19