StoryEditor

Smer ustúpil. Obchody zostanú otvorené

16.10.2012, 00:00
Obchodníci nakoniec nebudú musieť zavrieť brány svojich predajní počas nedieľ ani štrnástich dní sviatkov.

Smer od svojho plánu upustil, pre HN to včera potvrdila poslankyňa parlamentu Jana Laššáková (Smer-SD) po večernom rokovaní Smeru na Úrade vlády. „Poslanecký klub sa dohodol, že pozmeňovací návrh nebude a zostáva zachovaný súčasný stav,“ konštatovala.

Smer chcel maloobchodný predaj cez sviatky alebo nedele zakázať cez novelu Zákonníka práce. Podľa Viery Tomanovej (Smer-SD) bolo zámerom vyriešiť problém predavačiek s deťmi, keďže tie ich nemali počas sviatkov kde dať. Obchodníkom a ich zamestnancom odľahlo, avízované prepúšťanie nebude.

Dosah je nejednoznačný
„Ak ostane zachovaný súčasný stav, znamená to, že boli zohľadnené naše argumenty,“ víta rozhodnutie vládnej strany riaditeľ pre korporátne záležitosti spoločnosti Tesco Gabriel Točka.

Ten upozorňoval, že zákaz predaja, či už počas nedieľ alebo sviatkov, by znamenal výrazné straty na tržbách a prepúšťanie. Argumentoval jednak tým, že zákazníci by si išli nakúpiť do zahraničia. Zároveň by to znamenalo výpadok ziskov z impulzívneho nakupovania. „Nedele a sviatky využívajú zákazníci na rodinné nákupy. Ide o tovary, na ktorých kúpu potrebujú viac času, ako sú napríklad odevy, obuv, keramika, elektronika, knihy a podobne,“ tvrdí Točka. Ilustruje to na príklade tovarov pre deti, ktorých predaje sú podľa jeho slov cez víkendy a sviatky o dvadsať až tridsať percent vyššie než počas pracovných dní.

Naopak, spotrebné družstvo Terno s obmedzením problém nemalo. „Ak by zákaz platil plošne a bez výnimiek, nemal by som problém sa s ním stotožniť,“ hovorí predseda predstavenstva spoločnosti Adrián Ďurček. V takomto prípade by podľa jeho slov neunikli tržby ku konkurencii. Zamestnancom Terna nehrozilo prepúšťanie, ani znižovanie platov. Sú totiž odmeňovaní podľa obratu a ak nie sú výnimky, celkový obrat sa nezmení, len sa presunie na iné dni.

Opozícia je nejednotná
Konečné rozhodnutie Smeru prekvapilo podpredsedu kresťanských demokratov Júliusa Brocku. „Ak je to definitívne, potvrdilo sa, že nešlo im o to, aby sa naše pomery priblížili k štandardom únie. „V Smere zavážili hlasy tých, ktorí zastupujú biznis a tí, ktorí chránia rodiny, musia ísť do práce.“

Exminister práce Jozef Mihál (SaS) to však víta. „Sme za to, aby sa žiadne obmedzenia nekládli. Obmedzuje to slobodu ľudí pri možnosti pracovať aj tráviť čas, ako im to vyhovuje, či už predávajúcich alebo kupujúcich.“

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 08:19