StoryEditor

Výber mýta sa pre dovolenky znížil. Budúci rok má rásť

16.08.2011, 00:00

Dovolenkové obdobie a nižšia potreba prepravy tovarov v stredoeurópskom regióne sa premietli do júlového výberu mýta. Komplexná služba elektronického výberu mýta zabezpečila v júli 2011 pre Slovenskú republiku viac ako 12,7 milióna eur. Oproti júnu sa vybralo o 3,3 percenta menej, čo zodpovedá aj medzimesačnému vývoju v roku 2010. Menej bolo i reklamácií a hovorov na zákazníckej linke SkyTollu.
Za užívanie vymedzených úsekov ciest na diaľniciach a rýchlostných cestách sa v júli 2011 na mýte vybralo 8,1 milióna eur. Na vymedzených úsekoch ciest I. triedy to bolo za rovnaké obdobie 4,6 milióna eur.

Z celkovej sumy vybraného mýta 43 percent zaplatili prevádzkovatelia vozidiel zo zahraničia. V júli opäť vzrástol počet aktívnych palubných jednotiek zaregistrovaných v elektronickom mýtnom systéme. Ku koncu mesiaca ich SkyToll v systéme evidoval 195 542. Medzimesačne ich počet vzrástol o 2 039, najviac sa na ňom podieľali vodiči z Poľska, zo Slovenska a z Českej republiky.

Výber mýta by mal budúci rok výrazne stúpnuť. Ministerstvo financií očakáva, že v porovnaní s aktuálnym rokom vzrastie 60 miliónov. Rezort dopravy však pritom nepočíta s nárastom sadzieb. Viac peňazí do rozpočtu môže priniesť napríklad spoplatnenie nových ciest prvej triedy či obmedzenie vjazdu na cesty druhej a tretej triedy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:18