StoryEditor

Predaj chemičky v Novákoch sa odkladá

11.01.2010, 15:59
Aktualizované 19.40 | Predaj prvého strategického podniku - Nováckych chemických závodov - zatiaľ nie je na „programe dňa" (na snímke minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek).

Na prvom zasadnutí veriteľského výboru, ktoré sa konalo včera, sa totiž namiesto ponukového konania riešilo zoznamovanie nového správcu konkurznej podstaty, Slovenskej správcovskej a reštrukturalizačnej, s podnikom v konkurze.

Členovia výboru mu len odporučili, aby spoločnosť naďalej pokračovala v štandardnej prevádzke. „To znamená zachovanie prevádzky a zamestnanosti podniku v súlade s tzv. zákonom o strategických podnikoch," povedal  zástupca novozvoleného správcu Miroslav Duračinský. Diskusia o predaji je teda zatiaľ predčasná.

Najprv oboznámenie, potom predaj
V súčasnosti sa správca oboznamuje s agendou a prevádzkou spoločnosti. Správca si uvedomuje dôležitosť podniku ako majoritného zamestnávateľa v regióne, významného exportéra a výrobcu chemických produktov, pričom bude s maximálnou obozretnosťou pristupovať k akýmkoľvek rozhodnutiam v konkurznom konaní," informovala mediálna zástupkyňa fabriky Bernadetta Múdra.

Fakt, že nový správca potrebuje čas na prípravu výberového konania, rezortu hospodárstva neprekáža. Pritom práve jeho rukou bol napísaný zákon o strategických podnikoch na záchranu chemičky v Novákoch. „Ministerstvo hospodárstva počas konkurzného konania nemôže zasahovať do tohto procesu a ani nezasahuje," reagoval hovorca rezortu Branislav Zvara.
Podľa konkurzného právnika Branislava Pospíšila zákon nestanovuje žiadnu lehotu, kedy sa má podnik v konkurze predať. „Má to byť čo najskôr a za čo najvýhodnejšiu cenu."

Niekoľko mesiacov
Keďže Novácke chemické závody sú spoločnosťou, ktorá je ťahúňom regiónu, príprava ponukového konania môže trvať podľa Pospíšila aj niekoľko mesiacov. Ak by to bolo inak, bolo by to podozrivé. „Nepredpokladám, že to bude veľmi rýchlo. Ak by sa tak stalo, určite to bolo celé vopred dohodnuté. Nie je to jednoduchý proces," ozrejmil právnik. 


Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
01 - Modified: 2024-03-06 18:10:52 - Feat.: - Title: Má Rusko za chrbtom a zálusk na post prezidenta. Ako vyzerá výjazd „kráľa alternatívnych médií“ medzi voličov 02 - Modified: 2024-03-08 11:31:34 - Feat.: - Title: Na strednom Slovensku vyrastie obrovská fabrika. Kórejčania ukázali inzerát, lákajú na slušný plat 03 - Modified: 2024-03-04 14:30:24 - Feat.: - Title: Na Slovensko smeruje multimiliónová investícia. Kórejčania chcú na hornej Nitre expresne zamestnať stovky ľudí 04 - Modified: 2024-02-05 15:04:57 - Feat.: - Title: Cestný cirkus v Novákoch. Opitý vodič dal kľúče spolujazdcovi, ten však nafúkal ešte viac promile ako on 05 - Modified: 2023-12-20 15:04:17 - Feat.: - Title: Po 70 rokoch s ťažbou uhlia na Slovensku končia aj Elektrárne Nováky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:22