StoryEditor

Susedia nám pošlú len hŕstku lekárov

01.12.2011, 23:00

Na výraznú pomoc z okolitých krajín môže minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) zabudnúť. Na jeho výzvu o pomoc slovenskému zdravotníctvu tým, že poskytnú svojich lekárov, totiž reagovala len česká a maďarská vláda. Už dnes česká vláda rozhodne o možnom vyslaní svojich  vojenských lekárov na Slovensko. "Predbežne pôjde asi o 25 lekárov," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Katarína Zollerová. Aj naši južní susedia prisľúbili pomoc v podobe troch lekárov. To je však zrejme všetko. "Rakúsko doktorov na Slovensko nepošle, keďže na to nemáme dostatočné kapacity," informoval hovorca rakúskeho ministerstva zdravotníctva Fabian Fußeis. Pridáva sa k nemu aj ukrajinský konzul Ihor Prytul, podľa ktorého by Slovensko muselo zmeniť platnú legislatívu týkajúcu sa napríklad uznania kvalifikovanosti ukrajinských lekárov. "Je okolo toho čoraz viac otázok než odpovedí." Poľská strana sa k prípadnej pomoci nevyjadrila.

Ukrajincov by privítali viacerí
Napriek tomu sa však viaceré nemocnice snažia zmierniť napätú situáciu zahraničnými lekármi. Záujem majú najčastejšie práve ukrajinskí odborníci. Vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne už evidujú desať takýchto žiadostí. Doteraz sa však nimi nezaoberali, lebo nových zamestnancov nepotrebovali. "Ale v súčasnej situácii je možné, že ich využijeme. Aktuálne ich v tomto čase práve kontaktujeme," informovala námestníčka riaditeľa pre zdravotnícku starostlivosť Terézia Drobná. Pomoc potrebuje aj Fakultná nemocnica v Trnave. Chýbajú najmä neurológovia. "My sme v pôvodnom balíku žiadostí mali dvoch lekárov z Ukrajiny. Kontaktovali sme ich, ale zatiaľ sa neozvali," pridal sa riaditeľ  nemocnice Gabriel Pavelek. V Dolnooravskej nemocnici s poliklinikou MUDr. L. N. Jégého už dokonca troch ukrajinských lekárov zamestnať chceli. Prijať ich však nemohli. Ich atestácie totiž Slovensko neuznalo. "O nejakej zahraničnej pomoci môžeme iba snívať," zhodnotil riaditeľ nemocnice Jozef Mintál. O prípadných náhradách s lekármi zo zahraničia rokuje aj Fakultná nemocnica v Žiline.

Ošetria nás za hranicami

Nemocnice v pohraničných oblastiach všetkých susedných krajín sú však podľa informácií ministerstva zdravotníctva pripravení v neodkladných prípadoch našich pacientov ošetriť. "V týchto prihraničných regiónoch aj posilnili služby lekárov a sú informované aj Operačné strediská rýchlej záchrannej služby," dodala Zollerová. Za zdravotnú starostlivosť za hranicami si však priplatíme. Poisťovne totiž zákroky priplatia len v nutnom prípade. "Pokiaľ sa však pacient rozhodne podstúpiť za hranicami plánovaný zákrok, tak bez predchádzajúceho súhlasu mu ho poisťovne nepreplatia," upozorňuje Tomáš Szalay z inštitútu HPI. Podľa Szalaya by tak poisťovne mali svojich poistencov smerovať skôr do súkromných zdravotných zariadení na Slovensku. "Tie majú možnosť ukázať, že sú dobrou alternatívou," dodal Szalay.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:10