StoryEditor

Opatrovanie môžete zohľadniť pri dedení

26.07.2012, 00:00

Ak sa o rodičov v starobe postará iba jeden z budúcich dedičov, nemá šancu si automaticky uplatniť nárok na vyšší podiel z dedičstva. Napriek tomu existuje cesta, ako tieto peniaze v dedičskom konaní zohľadniť.

Treba sa dohodnúť
„Je možné, aby si niektoré dieťa, ktoré opatrovalo rodiča, v dedičskom konaní vyčíslilo v peniazoch hodnotu tohto opatrovania a žiadalo to zaplatiť od ostatných dedičov,“ vysvetľuje notár Peter Danczi. Stačí, aby sa dediči pri dedičskom konaní dohodli, ktoré náklady takto uznajú. „Notár dohodu osvedčí, túto sumu zapíše do pasív dedičstva a následne za ňu dedičia zodpovedajú v pomere, v akom zdedili majetok,“ dodáva Danczi. Celý proces dedenia sa tak nijako nezdrží a jednotliví pozostalí si následne medzi sebou iba vyplatia podlžnosti z dedenia, rovnako, ako keď niekto niekoho vypláca napríklad z bytu alebo pozemku, ktorý ste zdedili.

Preplatia ústav aj elektrinu
Diskutabilné však môže byť, čo všetko by vám mali ostatní dediči zohľadniť ako výdavky pri starostlivosti. Podľa notárov by nesporné mali byť všetky výdavky, ktoré za poručiteľa uhradilo niektoré z detí. Ide napríklad o úhrady za jeho pobyt v zariadení sociálnych služieb, alebo úhrady spojené s jeho bežnými potrebami, ako je nákup potravín, úhrada preddavkov a vyúčtovaní za elektrickú energiu alebo plyn. Otázne to môže byť s vecami, ako je zariadenie bytu alebo niečo podobné, ktoré sa dá považovať napríklad za dar.

Zmluva nemusí stačiť
Ak sa chcete dopredu so súrodencami dohodnúť, čo všetko sa v dedičskom konaní zaráta do tohto opatrovníckeho „fondu“, môžete medzi sebou spísať zmluvu. To by mohlo znížiť počet sporov v samotnom dedičskom konaní a zároveň bude ten z rodiny, kto sa o rodičov stará, vedieť, na čom je.

Tu však notár upozorňuje na jeden problém. „Takáto dohoda je trocha neistá, lebo nie vždy je okruh dedičov určený správne. Poručiteľ môže spísať závet a do dedičstva sa tak dostane osoba, o ktorej ostatní nemusia vedieť,“ dodáva Danczi.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 07:02