StoryEditor

Najbohatší Čech má záujem o naše plynárne

10.04.2012, 08:30
Autor:
ČTKČTK
Petr Kellner potvrdil záujem o podiel v SPP a začal rokovať s predávajúcimi.

Finančník Petr Kellner potvrdil záujem o získanie podielu v slovenskej plynárenskej firme SPP. Uviedol to v rozhovore pre dnešnú Mladú frontu Dnes. Hodnota investície sa odhaduje na dve miliardy eur.

Prípadná dohoda je však podľa neho zatiaľ ďaleko, na rade sú teraz rokovania s predávajúcimi spoločnosťami E.ON Ruhrgas a GDF Suez.

Slovenská vláda drží v SPP, ktorá prepravuje zemný plyn z Ruska do západnej Európy, väčšinový podiel. E.ON Ruhrgas a GDF získali prostredníctvom firmy Slovenská Gas Holding 49 percent akcií SPP a manažérsku kontrolu vo firme v roku 2002 za zhruba 2,7 miliardy dolárov. Vlani sa však objavili informácie, že zahraniční akcionári vyjednávajú s Energetickým a priemyselným holdingom (EPH), v ktorom patrí Kellnerovej PPF 40 percent, o vstupe do plynární.

"Do portfólia Energetického a priemyselného holdingu sa to hodí. Naproti tomu je tu stále veľký otáznik nad tým, aký bude objem prepravovaného plynu. Je otázka, kedy Gazprom dostaví ďalšie plynovody do Európy. Nie je to rozhodne jednoduchá investícia," povedal denníku Kellner.

Súčasný vládny kabinet Roberta Fica by podľa Kellnera mohol o prípadnom predaji rozhodnúť rýchlejšie. "Pokiaľ ide len o túto akvizíciu, môže to teoreticky byť lepšia správa, pretože jednofarebná vláda bude rozhodovať rýchlejšie. V skutočnosti je totiž SPP spoločný podnik so štátom a takto máte jedného partnera na nejaké obdobie. Jeden partner je vždy lepší než štyri," povedal.

Zatiaľ je však konečná dohoda ďaleko. "Sme vo fáze dohovárania s predávajúcim, teda s E.ON a GDF Suez. Musí to prejsť zložitým schvaľovaním, ešte nie je nič hotové," dodal. Súčasťou rokovaní nie je dohoda o stabilných dodávkach plynu s Gazpromom. "Ale som presvedčený, že je bytostným záujmom Gazpromu stabilne dodávať do Nemecka, do Európy. Oni potrebujú tržby a vypínanie kohútov na Ukrajine je pre nich nočná mora," uviedol Kellner.

Medzi ďalšími akvizíciami, ktoré chcú spoločnosti okolo najbohatšieho Čecha získať, môžu byť podniky v Grécku, kde je vláda nútená zbaviť sa časti majetku. "Pripravujeme sa na účasť v privatizáciách, čo však neznamená, že to dotiahneme do úplného konca a niečo kúpime. Veľa tam lietame, stará sa o to Jiří Šmejc, ktorý tam je skoro každý týždeň," povedal.

Naopak, koniec podnikania by mohol prísť v spoločnom projekte s talianskou Generali, ktorým je Generali PPF Holding BV. Ten pôsobí v 14 krajinách strednej a východnej Európy. "V roku 2014 sa môže stať, že nám Generali povie, že máme ísť preč. Čo očakávam a teraz to tak je mentálne nastavené, že sa to stať môže. Potom sa vzájomne vysporiadame. Môže sa však tiež stať, že Generali povie, že s nami chce byť ďalej, a potom si budeme musieť my v PPF povedať, čo to zase prinesie nám," povedal Kellner.

01 - Modified: 2004-07-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: O dovolenku na kolesách nie je záujem 02 - Modified: 2004-07-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prevoz zosnulých zo zahraničia má svoje pravidlá
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
14. máj 2024 19:25