Predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Peter MihókTASR/J. Kotian
StoryEditor

SOPK a združenie bezpečnostného a obranného priemyslu podpísali memorandum

08.07.2021, 08:49
Autor:
TASRTASR
Cieľom spolupráce je podpora podnikateľských aktivít členov oboch inštitúcií, ale aj podpora pri nadväzovaní kontaktov so zahraničnými partnermi.

Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK) a Združenie bezpečnostného a obranného priemyslu (ZBOP) SR chcú podporovať svojich členov v oblasti bezpečnostnej a obrannej techniky, výzbroje, služieb a materiálu v tuzemsku a v zahraničí.

Podmienky ich spolupráce sú zakotvené v memorande o spolupráci, ktoré v utorok predstavitelia oboch organizácií podpísali. Informovala o tom tlačová tajomníčka SOPK Bibiána Gunišová.

Cieľom spolupráce je podpora podnikateľských aktivít členov oboch inštitúcií, ale aj podpora pri nadväzovaní kontaktov so zahraničnými partnermi a pri zvyšovaní exportných schopností svojich členov v oblasti bezpečnostnej a obrannej techniky, výzbroje, služieb a materiálu.

Spolupracovať budú aj v oblasti organizačného, odborného poradenstva a organizovania vzdelávacej a propagačnej činnosti v prospech svojich členov.

Cieľom je aj vytváranie a presadzovanie podnikateľského a legislatívneho prostredia pre členov SOPK a ZBOP, porovnateľného s prostredím v členských štátoch NATO a EÚ. Spolupráca má spočívať aj v predkladaní pripomienok a odborných stanovísk k návrhom právnych noriem a opatreniam v oblasti bezpečnosti a obrany, alebo týkajúcich sa oblasti bezpečnosti a obrany.

Podrobnejšiu špecifikáciu oblastí spolupráce budú obsahovať dodatky k memorandu. Budú sa uzatvárať na jeden rok a budú obsahovať tie oblasti spolupráce, ktoré budú pre daný rok prioritné. V utorok preto okrem samotného memoranda podpísali predstavitelia SOPK a ZBOP aj jeho prvý dodatok na rok 2021.

Podľa neho zamerajú spoluprácu v tomto roku na oblasť zvyšovania úrovne kybernetickej bezpečnosti a oblasť zlepšovania podnikateľského prostredia.

Cieľom spolupráce v oblasti kybernetickej bezpečnosti je zvyšovať povedomie a úroveň digitálnej gramotnosti členov SOPK a ZBOP v oblasti kybernetickej a informačnej bezpečnosti a ochrany informácií a tiež v záujme prevencie pred dosahmi kybernetickej kriminality.

Obe organizácie chcú koordinovať svoje aktivity pri organizovaní odborných vzdelávacích podujatí pre svojich členov, pri zastrešovaní odborných diskusií a prezentáciách najvhodnejších prístupov k vzdelávaniu v informačnej a kybernetickej bezpečnosti a ochrane informácií.

Cieľom spolupráce pri zlepšovaní podnikateľského prostredia je zasa dosiahnuť pozitívne zmeny v legislatíve, ktoré optimalizujú procesy licenčného konania a zavedú transparentné, jednoznačné a jasné pravidlá v oblasti obchodovania s výrobkami obranného priemyslu, ktoré sú porovnateľné s úrovňou pravidiel uplatňovaných v krajinách EÚ.

SOPK a ZBOP budú spolupracovať pri presadzovaní legislatívnych zmien zákona o obchodovaní s výrobkami obranného priemyslu. Budú koordinovať svoje aktivity v úsilí o dosiahnutie pozitívnych zmien aj v oblasti štátnej podpory exportu a väčšej flexibility nástrojov Eximbanky SR, ktoré pomôžu zvýšiť medzinárodnú konkurencieschopnosť slovenských exportérov.

01 - Modified: 2024-03-05 18:25:29 - Feat.: - Title: Licenčná politika začína potápať slovenských exportérov, upozorňuje združenie 02 - Modified: 2024-02-20 18:30:00 - Feat.: - Title: Pred slovenskými firmami stojí viacero „strašiakov“. Prekonať ich pomáha aj jedna kľúčová vec 03 - Modified: 2024-02-02 16:05:08 - Feat.: - Title: Na Slovensku pracuje viac ako 100-tisíc cudzincov. Ukrajincov je toľko ako Zvolenčanov 04 - Modified: 2024-01-25 16:30:00 - Feat.: - Title: Slovenská vláda zlepšuje dialóg s podnikateľmi. Avšak nie so všetkými 05 - Modified: 2024-01-25 08:43:18 - Feat.: - Title: Slovenská ekonomika sa nadýchla. Optimizmus však môže naštrbiť kostlivec vo vlastnej skrini (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:08