StoryEditor

V Matadorke unikli chemikálie, 16 ľudí skončilo v nemocnici

27.09.2012, 00:00
Firmy v priemyselnom areáli sa obviňujú z úniku nebezpečných látok. V nemocnici ostáva jeden muž pre podozrenie z otravy.

Šestnásť ľudí včera záchranári previezli do bratislavských nemocníc pre podozrenie, že sa nadýchali jedovatého styrénu a oxidu siričitého. Jeden z nich ostáva naďalej hospitalizovaný. K úniku malo dôjsť dopoludnia v areáli bývalej petržalskej Matadorky. „Po príjazde na miesto zásahu sme našli najskôr jednu osobu. Postupne sa nám prihlásilo spolu až 16 osôb, ktoré udávali rôzne zdravotné ťažkosti,“ povedal veliteľ zásahu Hasičského a záchranného zboru Marián Dritomský.

Neznáma látka
Na mieste zásahu sa pohybovalo približne dvadsať záchranárov a hasičov. Niektorí z nich boli oblečení v ochranných kombinézach a odoberali vzorky ovzdušia. V areáli sídli viacero priemyselných firiem, šíri sa odtiaľ nepríjemný zápach. Štipľavý pach zacítili aj šestnásti zamestnanci spoločnosti Kűgele, u ktorých sa prejavili príznaky otravy. „Udávali rôzne symptómy, najťažšie boli bolesti brucha,“ priblížil Dritomský.

Chemikália sa podľa ich výpovedí mala šíriť z vedľajšej firmy Auto-Klima, ktorá vyrába chladiace zariadenia a izolácie vozidiel. Jej riaditeľ Zdeněk Jedlička potvrdil, že s látkou aropol, ktorá styrén obsahuje, naozaj pracujú. Vylúčil však, že by mohlo dôjsť k jej úniku, alebo by mohla dosahovať nebezpečnú koncentráciu v ovzduší. „Pach mohol byť cítiť, ale nie je nebezpečný. Dodržiavame všetky bezpečnostné normy.“

Dritomský potvrdil, že aropol naozaj neunikol, ale v ovzduší boli voľné hladiny látok, ktoré tamojšie firmy bežne používajú. Zároveň prezradil, že ich prístroje zatiaľ karcionogénny styrol vo vzduchu nezaznamenali. „Namerali inú látku, ktorá sa bude ďalej analyzovať.“ V hre teda ostáva oxid siričitý. Do uzávierky nebola analýza chemikálií hotová a nepotvrdilo sa ani, či boli nebezpečné látky naozaj vo vzduchu.

Jedlička zároveň vylúčil, že by prípadný oxid siričitý mohol pochádzať z jeho firmy. „So sírou vôbec nepracujeme. Je nemožné, aby pochádzal od nás.“ Podľa jeho názoru mohla byť zdrojom tohto plynu aj firma Kűgele.

Hospitalizovaných prepustili
Okrem jedného pacienta sa u všetkých ostatných otrava nepotvrdila a nemocnice ich postupne pustili domov. „Pätnásť ľudí sa rozhodlo na vlastnú žiadosť odísť. Subjektívne sa cítili v poriadku,“ uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Petra Stano Maťašovská. V nemocnici zostal podľa jej slov len jeden muž, ktorý mal najvážnejšie ťažkosti. „Na pracovisku na Kopčianskej ulici odpadol a pociťoval silné kŕče,“ spresnila Maťašovská.

Polícia už začala trestné stíhanie vo veci všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti. Právne kroky zvažuje aj Jedlička. Rozruch okolo úniku styrolu z firmy Auto-Klima považuje za šírenie poplašnej správy a ohováranie. 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 08:17