StoryEditor

Telefónica spustila najmodernejšiu LTE sieť

03.08.2012, 00:00

Obyvatelia obcí Bernolákovo, Zálesie a Ivanka pri Dunaji si môžu vyskúšať, ako v praxi funguje najmodernejšia sieť pre mobilný internet LTE.

Prví zákazníci
Mobilný operátor Telefónica Slovakia práve v týchto troch obciach včera spustil testovaciu komerčnú prevádzku mobilného internetu s rýchlosťou 100 megabitov za sekundu.

„O2, ako moderný operátor, spúšťa prvú komerčnú testovaciu prevádzku internetu štvrtej generácie vo vybranej lokalite na západnom Slovensku. Sme radi, že môžeme udať smer, a ako prvý operátor priniesť túto novú technológiu na Slovensko zákazníkom,” hovorí Ramiro Lafarga Brollo, generálny riaditeľ O2.

Testovanie siete štvrtej generácie majú za sebou už všetci traja mobilní operátori Orange Slovensko, Slovak Telekom aj Telefónica Slovakia. Telefónica však včera ako prvá začala vo vyššie uvedených troch obciach a ich okolí predávať mobilný LTE internet v testovacej prevádzke aj zákazníkom. Možnosť využiť LTE internet zákazník získa za 15 eur mesačne. LTE sieť Telefóniky v súčasnosti pokrýva vyše 12-tisíc obyvateľov spomenutých obcí.

Čakajú na frekvencie
Konkurenčné spoločnosti Orange a Slovak Telekom testovaciu komerčnú prevádzku nezvažujú. Obaja operátori však počítajú s komerčnou prevádzkou LTE siete. „Technológiu LTE sme testovali už v minulom roku, a to v Banskej Bystrici, a jej komerčné nasadenie samozrejme plánujeme, pokiaľ budú k dispozícii frekvencie, ktoré boli medzinárodnými autoritami uznané ako štandardné pre LTE, a ktoré umožnia ponúknuť prostredníctvom tejto siete pridanú hodnotu napríklad v podobe ešte lepších parametrov pripojenia, ako ponúkajú súčasné siete,“ povedal pre HN hovorca Orangeu Slovensko Peter Tóth.

Na základe skúseností zo sveta, kde už komerčné LTE siete fungujú, tieto siete zatiaľ v komerčných podmienkach dosahujú podľa hovorcu Orangeu rýchlosti, ktoré sú porovnateľné s HSPA+ sieťami. „HSPA sieť Orangeu je už teraz dostupná pre takmer 72 percent populácie Slovenska, a to s maximálnymi teoretickými rýchlosťami 21 megabitov za sekundu, a vo vybraných mestách až 42 megabitov za sekundu,“ dodáva Peter Tóth.

„V súčasnosti testovaciu komerčnú prevádzku neplánujeme, nakoľko pre LTE čerpáme z bohatých skúseností materskej firmy Deutsche Telekom či sesterskej spoločnosti T-Mobile Austria, ktoré testovali LTE v Bonne či Innsbrucku, dokonca aj v komerčnom móde od jesene 2010,“ tvrdí hovorca Slovak Telekomu pre služby a financie Michal Korec. Slovak Telekom má podľa Koreca o frekvencie vhodné na poskytovanie služieb sietí štvrtej generácie záujem. Ďalšie kroky bude posudzovať na základe podmienok prideľovania týchto frekvencií.

Telekomunikačný úrad Slovenskej republiky má prideliť frekvencie na spustenie siete štvrtej generácie mobilného internetu na začiatku budúceho roka. Ešte však presne nestanovil, koľko licencií predá.

Tendre chystajú
Pôvodne mali LTE siete už v roku 2013 u nás už fungovať. Novelu zákona o elektronických komunikáciách, ktorá umožňuje pri ich prideľovaní využiť aj e-aukcie, schválili minulý týždeň poslanci v parlamente. O ich pridelenie prejavili okrem troch vyššie spomenutých operátorov podľa Telekomunikačného úradu záujem aj finančná skupina J&T a vietnamský Viettel Corporation. Kedy presne Telekomunikačný úrad predá frekvencie 800, 1800 a 2600 megahertzov zatiaľ nezverejnil. Očakáva sa, že najvyšší záujem bude o prvú z nich, ktorá umožní pokrytie vidieka s nižšími nákladmi, frekvencia 2600 megahertzov slúži na pokrytie husto osídlených mestských častí.

Vyššie rýchlosti
Výkonný riaditeľ pre sieťové technológie Telefóniky Martin Škop pripomína, že LTE sieť ponúka oveľa rýchlejšiu reakciu na zákazníkove požiadavky, ako aj rýchlejšie sťahovanie a odosielanie dát. Okrem často skloňovanej vyššej rýchlosti patrí k výhodám LTE siete podľa Koreca celkové zvýšenie kapacity siete. „Do istej miery dokážeme časť týchto atribútov dosiahnuť prostredníctvom najnovších nadstavieb a rozšírení aktuálne nasadzovanej technológie tretej generácie, ktorá z pohľadu rýchlosti a kapacity zatiaľ dokáže naplniť potreby drvivej väčšiny zákazníkov, a aj využitie ich súčasných zariadení,“ hovorí Korec. Celkové náklady na licenciu, vybudovanie a údržbu LTE siete môžu dosiahnuť niekoľko desiatok až stoviek miliónov eur, v závislosti od jej veľkosti a počtu obyvateľov v jej pokrytí.
Vladislav Doktor

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 23:29