StoryEditor

Európskej výrobe ešte neodzvonilo

29.10.2004, 00:00
Budúcnosť Európy v produkcii nízko a stredne technologicky náročných tovarov sa zdá čoraz väčšmi obmedzená. Správa poukazuje na pokračujúci trend relokácie produkcie a dodávateľských aktivít mimo Európy pri produktoch s nižšou pridanou hodnotou.

Umieračik pre európsku výrobu ešte nezvoní, ale pokles kapacity vedy a výskumu vyvoláva v poslednom čase obavy o budúcu konkurencieschopnosť. V tlači sa totiž začali objavovať informácie o tom, že sa vývoj nových technológií presúva z pôvodných krajín únie na lacnejšie východné trhy a do novoprijatých krajín únie, medzi ktoré patrí aj Slovensko. Z prieskumu, ktoré si zadala britská poradenská firma KPMG, však vyplynulo, že obavy z kolapsu európskej priemyselnej základne sú prehnané. Na druhej strane tá istá správa o stave európskeho výrobného sektora varuje pred postupným znižovaním kapacít vedy a výskumu v Európe, ktoré sa považujú za kľúčový faktor na zachovanie konkurencieschopnosti Európy na svetovej scéne.
Správa s názvom The Future of European Manufacturing (Budúcnosť európskej výroby) skúmala názory 172 výrobcov z pôvodnej únie. Tieto spoločnosti realizujú priemerne 48 percent svojej súčasnej celkovej produkcie v pôvodnej únii. V najbližších troch rokoch sa predpokladá jej pokles na 42 percent. Pri spoločnostiach, ktoré vykonávajú v priemere 55 percent svojich aktivít v krajinách pôvodnej únie, sa predpokladá, že toto číslo v priebehu nasledujúcich troch rokov klesne na 49 percent. Očakáva sa, že výrobné kapacity a kapacity vedy a výskumu v priebehu 3 rokov klesnú o 6 percent, ale práve pokles aktivít vedy a výskumu bude pre Európu kritický. Európski výrobcovia môžu profitovať z priemyselného rastu a rastu príjmov v rozvíjajúcich sa krajinách, avšak len za predpokladu, že dokážu zachovať vyššiu úroveň pridanej hodnoty a inovácií. Podľa správy je potrebné zabezpečiť, aby produkty boli na úrovni "next generation", čiže o krok pred výrobcami z novovznikajúcich priemyselných regiónov sveta. Budúcnosť Európy v produkcii nízko a stredne technologicky náročných tovarov sa zdá čoraz väčšmi obmedzená. Správa poukazuje na pokračujúci trend relokácie produkcie a dodávateľských aktivít mimo Európy pri produktoch s nižšou pridanou hodnotou.
Správa tiež varuje krajiny ako Španielsko a Portugalsko, ktoré sa spoliehali na rozsiahle investície zahraničných spoločností do výroby stredne technologicko-náročných produktov. Krajiny, kde pomer pridanej hodnoty vo výrobe je celkovo relatívne nízky, sú totiž obzvlášť zraniteľné voči hrozbe konkurencie prichádzajúcej z krajín mimo Európy. Je naďalej málo pravdepodobné, že veľa európskych spoločností bude riskovať umiestnenie kapitálovo náročných investícií a pre projekt rozhodujúcich procesov v oblastiach s nízkou cenou práce. Zameranie sa iba na nízku cenu práce v iných oblastiach je zavádzajúce, keďže cena práce tvorí len malú časť celkových nákladov - najmä s nárastom pridanej hodnoty. Z hľadiska produktivity správa EIU hovorí, že HDP na hodinu práce vo Francúzsku a v Nemecku presahuje 47 USD a je tesne pod úrovňou 40 USD vo Veľkej Británii. Ak sa tieto čísla porovnajú s 1 USD v Indii a 1,5 USD v Číne, je možné vidieť, prečo producenti produktov s vysokou pridanou hodnotou pokladajú Európu za rovnako atraktívnu ako kedykoľvek predtým.

Ďalšie výsledky vyplývajúce z prieskumu:
* 30 % spoločností zúčastnených na prieskume očakáva, že do roku 2007 bude mať 25 - 50 % svojich celkových výrobných kapacít v krajinách EÚ 15. V súčasnosti má 32 % spoločností vyše 75 % svojich výrobných kapacít v krajinách EÚ 15;
* 20 % nových investícií do výroby v priebehu nasledujúcich 3 rokov bude smerovať do Číny, 13 % do východnej Európy a 10 % do Indie a regiónu Ázie a Pacifiku;
* 45 % plánovaných investícií do výroby v priebehu nasledujúcich 3 rokov bude smerovať do západnej Európy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:30