StoryEditor

Kellner zvýši svoj podiel v EPH

12.04.2012, 00:00

Skupina PPF Petra Kellnera posilní svoje postavenie v energetike. Jeden z najbohatších Čechov zvyšuje svoje investície v Energetickom a průmyslovom holdingu (EPH), ktorý pred tromi rokmi PPF založila spolu so skupinou J&T a manažérom Danielom Křetínským. A v závislosti od toho sa zvýši aj podiel PPF v holdingu takmer na polovicu z doterajších 40 percent.

Potrebujú peniaze
„V EPH sa chystá veľká zmena v majetkovej štruktúre. EPH má obrovský akvizičný plán a bude potrebovať viac peňazí,“ vysvetľuje zvýšenie kapitálu Patrik Tkáč, spolumajiteľ J&T. Finančná skupina dosiaľ vlastnila v EPH 40-percentný podiel, jej účasť sa však zníži na 37 percent a podiel šéfa EPH Daniela Křetínského klesne na 18,5 percenta. Naopak, PPF bude držať v holdingu po novom až 44,5-percentný podiel. Podľa Tkáča zvyšujú kapitál EPH všetci traja akcionári, Petr Kellner však v najvyššej miere. Masívna kapitálová injekcia umožní Energetickému a průmyslovému holdingu pustiť sa do pripravených nákupov a investícií v celkovej hodnote viac ako päť miliárd eur. Ambiciózny investičný program, ktorý Křetínský pripravil, má provinčnú EPH dostať na úroveň stredne veľkých európskych energetických hráčov. A teda približne na úroveň českého ČEZ-u.

Budú nakupovať
Podľa Tkáča PPF zvýši svoj podiel v EPH bez ohľadu na to, či sa im podarí kúpiť Slovenský plynárenský priemysel. „Aj keby SPP nevyšlo, sú tu ďalšie investičné zámery. EPH sa zaujíma o Net4Gas a chce investovať v Nemecku. Objem pripravovaných obchodov napovedá, že peniaze PPF budú zužitkované. „K zmene majetkovej štruktúry v každom prípade dôjde. Zmluvy zatiaľ nie sú podpísané, ale sú uzatvorené a mám dojem, že EPH už má k dispozícii prakticky celú sumu peňazí potrebných na akvizície,“ hovorí podpredseda Predstavenstva J&T Finance Group Patrik Tkáč. EPH sa v Česku okrem spoločnosti Net4Gas, ktorá je majiteľom českých plynovodov, uchádza aj o tamojšie elektrárne Počerady a Chvaletice, ktorých predaj zvažuje práve ČEZ. V Nemecku chce naplno ovládnuť uhoľné bane Mibrag, v ktorých zatiaľ vlastní 50-percentný podiel. Pre uhlie z Mibragu potrebuje EPH nutne zabezpečiť odbyt. Spaľovanie uhlia vo vlastných elektrárňach je pre holding najistejšou a najziskovejšou cestou. EPH sa preto chystá v lokalite Profen, v blízkosti nemeckých baní, postaviť tepelnú elektráreň na uhlie. „Uvažujeme o postavení novej elektrárne so 600- až 800-megawattovým výkonom, čo znamená investíciu 1,3 až 1,6 miliardy eur,“ hovorí šéf EPH.

Projekt má podporu vlády tamojšej spolkovej krajiny, je však otázkou, či sa EPH podarí preň získať partnerov zo strany nemeckých distribútorov, ktorí by zaručili odbyt elektriny za vopred garantovanú cenu. „Musíme si vytvoriť dobrú sieť odberateľov, ktorí sa s nami podelia o riziko výkyvu ceny elektriny,“ pripomína Křetínský. „V Nemecku tiež rokujeme o kúpe akcií dvoch už fungujúcich elektrární – malo by ísť o kúpu podielu v jednom zdroji elektrickej energie a o stopercentné prevzatie ďalšieho zdroja elektrickej energie,“ dodáva šéf EPH.

EPH už dnes ovláda v Česku Elektrárny Opatovice, má podiel v niekoľkých teplárenských spoločnostiach vrátane Pražskej teplárenskej či severočeskej spoločnosti United Energy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 16:28