StoryEditor

Staršie kamióny viac za mýto nezaplatia

24.10.2011, 00:00

Starším kamiónom mýto od nového roka nezdražie. Minister dopravy Ján Figeľ (KDH) už totiž nechce meniť sadzby, ktoré pripravoval niekoľko mesiacov. Jeho pôvodným cieľom bolo znížiť poplatky pre ekologickejšie autá a zvýšiť ich pre tie, ktoré viac znečisťujú. Dnes sa pohybujú na úrovni približne 0,20 eura na kilometer a je medzi nimi len minimálny rozdiel. „Vzhľadom na dynamický vývoj vnútropolitickej situácie v posledných týždňoch da sadzby nebudú meniť,“ zdôvodnil krok rezortu jeho hovorca Martin Krajčovič.

Smerovali k dohode
„Je to škoda, ale chápem to. Na to treba nielen odbornú diskusiu, ale aj politické pokrytie, keďže mýto bola vždy citlivá otázka,“ povedal Ľubomír Palčák z Výskumného ústavu dopravného. K nemu sa pripája aj prezident Česmad Slovakia Pavol Jančovič. „V spolupráci s ministerstvom a Národnou diaľničnou spoločnosťou sa tejto téme intenzívne venujeme už niekoľko mesiacov a až na drobné úpravy si myslím, že sme smerovali k dohode.“ Opozícia to však vidí inak. „Vláda v tejto situácii by už menila prijímať takéto rozhodnutia a rozhodnutie o zmene mýtnych sadzieb má dosah na hospodárstvo ako aj jednotlivé subjekty, ktoré podnikajú v oblasti dopravy,“ povedal Peter Pelegrini zo Smeru-SD.

Otváranie nožníc
Rezort dopravy o zmenách v mýtnych sadzbách rokoval spolu s autodopravcami niekoľko mesiacov. Podľa jedného z návrhov poplatok za diaľnicu pre staršie kamióny mal stúpnuť približne o 15 percent. Naopak, cena za cestu pre najekologickejšie kamióny mala zhruba o toľko klesnúť. „Je to dôležité nielen z ekologického, ale aj ekonomického hľadiska, keďže takéto motivačné kritériá okrem šetrenia životného prostredia prispievajú k obnove vozového parku, a teda aj rastu ekonomiky z hľadiska napríklad daní z príjmu a v neposlednom rade aj k udržaniu zamestnanosti,“ hovorí Jančovič. S otváraním nožníc medzi staršími a novšími autami súhlasí aj opozícia. Konkrétnejšia však zatiaľ byť nechce.

Polaček má podmienky
Naopak, Únia autodopravcov Slovenska o zmenách v sadzbách zatiaľ nechce ani počuť. „My nepripustíme žiadnu zmenu, pokiaľ sa neopravia chyby, ktoré v tom mýte stále sú, pokiaľ sa neopravia zlé účtované úseky a pokiaľ sa nevrátia peniaze autodopravcom,“ povedal jej šéf Jaroslav Polaček. Okrem zmien v mýtnych sadzbách ministerstvo uvažovalo aj znížení počtu úsekov od nového roka. Napriek pádu vlády to však presadí. „Údaje o konkrétnych úsekoch budú známe až koncom októbra,“ povedal Krajčovič. Marek Poracký

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:34