StoryEditor

České aerolínie zrušia lety do Žiliny

16.07.2012, 00:00

České aerolínie rušia po Poprade aj pravidelné letecké spojenie so Žilinou. Z Prahy do Žiliny bude český národný letecký dopravca lietať už len do 27. júla.

Málo cestujúcich

Linka dlhodobo zápasí s malým počtom cestujúcich, ktorí ju využívajú. České aerolínie v posledných týždňoch z Prahy do Žiliny lietajú už len dvakrát týždenne. „Počet obchodných cestujúcich na linke do Prahy klesol,“ potvrdila HN marketingová manažérka Letiskovej spoločnosti Žilina Zdenka Pištíková.

České aerolínie lety do Žiliny zastavili už aj v decembri minulého roka. „Rozhodnutie Českých aerolínií má primárne ekonomický základ. Spoločnosť sa rozhodla pozastaviť leteckú prevádzku do Bratislavy, Popradu a Žiliny na základe prepadu záujmu slovenských cestujúcich,“ zdôvodnila vtedy rozhodnutie Českých aerolínií riaditeľka komunikácie spoločnosti Hana Hejsková.

Po niekoľkých týždňoch sa však na túto linku, a rovnako obnovili aj lety do Popradu. Po tom, čo pražský hangár spoločnosti nedávno zachvátil požiar, ktorý úplne zničil jedno z turbovrtuľových lietadiel ATR-42, aerolinky s letmi do Popradu skoncovali opäť. Po ukončení letov do Žiliny budú na Slovensku prevádzkovať jedinú pravidelnú linku spájajúcu Prahu s Košicami.

Chystajú náhradu
Prevádzkovateľ žilinského letiska už podľa Pištíkovej za pravidelnú linku do Prahy chystá náhradu. „Určite pripravujeme v tomto smere náhradné kroky. Rozhodli sme sa zamerať našu ponuku najmä na turistov, keďže počet obchodných cestujúcich je v krízových rokoch nižší,“ hovorí Pištíková. Namiesto pravidelnej linky sa Letisková spoločnosť Žilina chce pokúsiť zabezpečiť aspoň pravidelné charterové lety medzi Žilinou a Prahou. České aerolínie už v tomto roku pristúpili k rušeniu viacerých liniek. Okrem cyperskej Larnaky a libanonského Bejrútu v Európe prestali od tohtoročnej jari lietať aj do Osla, Helsínk, Skopje, Ľubľany, Berlína, Sofie či gréckych Atén.
Vladislav Doktor

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:00