StoryEditor

V extrémnom prípade pôjdeme na súd

24.05.2011, 00:00

Obvinenia z predraženosti Ústredného portálu SWAN odmieta. Ak nedostane peniaze, v extrémnom prípade sa bude súdiť so štátom.

Ako hodnotíte vyjadrenia ministerstva financií, že projekt Ústredného portálu verejnej správy je predražený?
V prípade, že ministerstvo má takýto názor, malo by ho v prvom rade podložiť faktami. V projekte Ústredného portálu ide o 11 rôznych projektov pod jednou strechou. Týmto spojením došlo k výrazným úsporám. Na odbornú analýzu je na tomto mieste asi málo priestoru, no ako príklad uvediem riešenie dátových schránok v Českej republike – čo je len jeden z takýchto projektov. Stojí viac ako 32 miliónov eur, pričom Ústredný portál stojí vrátane prevádzky na päť rokov 46 miliónov eur. Podľa nášho názoru cena nebola dôvodom vypovedania zmluvy a „predraženie“ je len pseudoargumentom na zakrytie skutočných dôvodov.

Ako budete postupovať, ak štát zruší zmluvu?
Sme presvedčení, že Ústredný portál má nezastupiteľné miesto pri budovaní modernej informačnej spoločnosti. Zrušenie zmluvy by výrazne spomalilo informatizáciu o niekoľko rokov a zároveň by budovanie náhradných riešení predražilo celý proces informatizácie. Preto si myslíme, že táto zmluva nebude vypovedaná.

Obrátite sa na súd, ak nedostanete zaplatené?
V extrémnom prípade budeme hájiť svoje práva súdnou cestou.

V akom štádiu je realizácia projektu?
Projekt je vo vysokom štádiu rozpracovanosti a v príprave spustenia prvých služieb pre verejnosť v horizonte dvoch mesiacov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 01:41