StoryEditor

V dozornej rade Nafty je už zástupca Ruhrgasu

05.08.2004, 00:00

Novým členom dozornej rady spoločnosti Nafta sa stal Bernd Wagner, ktorý nahradil Klausa Homanna. Ten sa funkcie vzdal. Oznámia to Burza cenných papierov v Bratislave, kde sú akcie firmy kótované. Samotní akcionári zmenu schválili na mimoriadnom valnom zhromaždení spoločnosti už minulý piatok, doteraz však o nej neinformovali.
Výmena v dozornej rade vyplýva z novej akcionárskej štruktúry, keďže od mája je popri Slovenskom plynárenskom priemysle významným akcionárom Nafty nemecký Ruhrgas. Ten kúpil 40,1-percentný podiel od RWE Gas. Protimonopolný úrad teraz rieši otázku, či zmena akcionára nie je dôvodom na kontrolu koncentrácie. Podľa hovorcu Miroslava Jurkoviča by úrad túto odpoveď mal nájsť na budúci týždeň. Ak bude kladná, začne sa konanie o povolení koncentrácie. V konsolidovanej účtovnej uzávierke Nafty sa uvádza SPP ako spriaznená firma a zároveň sa tu skladovanie a ťažba plynu uvádza medzi transakciami so spriaznenými osobami. Spoločnosť zo skupiny Ruhrgas drží v SPP štvrtinový podiel a disponuje manažérskymi právomocami. Významnou spriaznenou spoločnosťou je tiež Pozagaz, ktorý prevádzkuje zásobník plynu.
Do účtovnej uzávierky v rámci konsolidácie za minulý rok bolo zahrnutých 14 spoločností. K začiatku tohto roka však mnohé z nich fúzovali vzájomne či s materskou spoločnosťou. Výsledkom fúzie dcér Nafta Záhorie a Nafta Východ je Slovenská vrtná spoločnosť, ktorá sa má predať. Existuje tiež dcérska spoločnosť Nafta stroj so základným imaním 31 miliónov korún. V zahraničí má Nafta tri významné spoločnosti. V Kazachstane JSC Anaco s podielom 81 percenta, v ČR Karotáž a cementace s podielom 51 percenta a v Írsku Blacktown Limited, tu Nafta vystupuje ako jediný akcionár. Popri Pozagas je účasť v Anaco najbonitnejšia, hoci aktuálnu hodnotu Nafta v Anacu neuviedla, vyčítal jej to audítor. V roku 2002 bola táto účasť ocenená na 219 miliónov zostatkovej hodnoty. Pozostatkom z minulého politického obdobia je vyše tretinová účasť Nafty v AG banke, ktorá je už štyri roky v konkurze. Nafta jej akcie chcela predať, ale NBS s tým nesúhlasila. Konsolidovaná strata za minulý rok bola 564 miliónov. Vlastné imanie spoločnosti bolo 4,03 miliardy korún, oproti roku 2002 sa znížilo, stále však o takmer 800 miliónov presahuje základné imanie.

Akcionári spoločnosti Nafta
SPP, a.s., Bratislava: 55,9%
Ruhrgas Energie AG : 40,13%
Ostatní: 3,97%

Zdroj: BCPB

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 15:28