StoryEditor

Európsky priemysel padal

15.05.2012, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Priemyselná výroba v marci medzimesačne v eurozóne klesla o 0,3 percenta, medziročne dokonca až o 2,2 percenta.
Podľa údajov Európskeho štatistického úradu (Eurostat) medzimesačne sa v marci výrazne prepadla produkcia energie. V eurozóne to bolo o 8,5 percenta a v Európskej únii o 6,8 percenta.

„Prepad marcovej priemyselnej produkcie v eurozóne len odzrkadľuje posledné, prevažne neuspokojivé ekonomické dáta a prieskumy,“ hovorí hlavný ekonóm IHS Global Insight Howard Archer. Ako dodáva, chladné počasie vo februári ťahala výroba energie, no v marci nastal po znížení dopytu prudký prepad.

Pokles sa týkal aj trvanlivého spotrebiteľského tovaru (v oboch zónach o 0,2 percenta). Naopak, v prípade netrvanlivého spotrebiteľského tovaru Eurostat pre marec hlási medzimesačný nárast o 0,8 percenta. „No prepad v produkcii energie to už
nedokázal plne kompenzovať,“ dodáva Archer.

Pokles v priemyselnej výrobe podľa Archera prispeje k zhoršeniu ekonomického výkonu eurozóny zhruba o štvrť percenta v
medzikvartálnom porovnaní.

Naproti tomu sa v marci výraznejšie zvýšila produkcia investičných statkov, a to už druhý mesiac za sebou. Ako pripomína Archer, môže to byť známkou toho, že investície začnú v eurozóne rásť. Skôr má však podozrenie, že je to odraz silnejšieho dopytu po investičnom tovare zo strany zahraničných trhov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 01:31