StoryEditor

Poliaci by si na SPP museli počkať

13.04.2012, 00:00

Napriek tomu, že o Slovenský plynárenský priemysel (SPP) majú podľa portálu pravda.sk záujem i Poliaci, šance získať ho majú dnes malé. Poľská štátna energetická spoločnosť PGNiG tu totiž nemá podpísanú exkluzívnu zmluvu o rokovaní, ktorú majú podľa našich zistení už dlhšie v rukách miliardári z Energetického a průmyslového holdingu. Znamená to, že zahraniční akcionári E.ON Ruhrgas a GDF Suez môžu rokovať výlučne s českou energetickou skupinou, ktorú riadi a zároveň zhruba v 18 percentách vlastní Daniel Křetínský, finančná skupina J&T a najbohatší Čech a majiteľ PPF Petr Kellner.

Zámery Poliakov
"Zameriavame sa na rozvoj ložísk bridlicového plynu a energetickej divízie, pričom obidve sú pre náš biznis v nasledujúcich rokoch kľúčové," reagoval na naše otázky, či o časť SPP má napriek exkluzivite PGNiG záujem tlačový odbor firmy.

Otázka je, čo by ich vstup do nášho najväčšieho dodávateľa plynu znamenal. PGNiG je totiž štátna firma, ktorá ovláda plynovod Jamal. Ide o konkurenciu nášho eustreamu, ktorý plyn do západnej Európy prepravuje cez Bielorusko a Poľsko z ruskej Ťumenskej oblasti. Len na spresnenie -- eustream a preprava plynu tvorí gro biznisu našich plynární. Jamal vybudoval PGNiG spolu s Gazpromom. "PGNiG si získaním SPP chce posilniť pozíciu na prepravnej mape," vyhlásil pre HN Miroslav Pejko, nezávislý energetický analytik.

Peniaze nie sú
Je však možné, že o SPP bude ešte boj. Premiér Robert Fico tvrdí, že na spätné odkúpenie časti SPP peniaze štát nemá, no na druhej strane by chcel získať nad podnikom manažérsku kontrolu. Hoci Slovenská republika vlastní majoritu 51 percent, SPP ovládajú zahraniční akcionári. Energetický a průmyslový holding manažérsku kontrolu dať nemôže, vláde však ponúka určité benefity. Tie sú podľa zistení HN napríklad v podobe zlepšenia dividendovej politiky, rozšírenia predkupného práva či zväčšenia právomoci pri výbere konzultačných spoločností.
Petra Jamrichová

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 04:37