StoryEditor

Umelci si získali aj Most

24.08.2011, 00:00

Ľudia v slobodnom povolaní by mali mať naďalej možnosť uplatniť si paušálne výdavky vo výške 40 percent. Takisto by mali byť oslobodené od odvodov tantiémy z ich diel. V rámci odvodovej reformy by teda mali mať vzhľadom na špecifiká ich práce iné postavenie ako ostatné samostatne zárobkovo činné osoby. Myslí si to strana Most-Híd, ktorá navrhne súčasnú podobu odvodovej reformy upraviť. Ústupky ešte predtým pripustil aj minister práce Jozef Mihál (SaS) či premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Tí nechcú dodatočne zaťažovať príjmy umelcov z minulej činnosti.

Bugárovci chcú viac
Most však žiada, aby sa umelcom nedvíhalo daňové zaťaženie ani za súčasnú činnosť. "Osoby vykonávajúce duševnú činnosť na základe zmlúv uzavretých v zmysle zákona o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom by mohli byť vyňaté zo zákona o dani z príjmov a mohli by si uplatniť paušálne náhrady," uviedol šéf klubu Mostu-Híd László Solymos. Bugárovci by boli za zachovanie 40 percent. "Chceme o tom rokovať. Uvidíme, na čo bude vôľa," poznamenal Solymos.

Upozornil na to, že podľa súčasných daňových zákonov by si slobodní umelci "veľmi ťažko odpočítavali tie veci, ktoré sú pre nich nákladmi".

Podporiť umelcov
"Aj v iných štátoch v Európe riešia postavenie umelcov osobitným zákonom," zdôraznil s tým, že napríklad vo Francúzsku je výška odvodov pre umelcov v slobodnom povolaní 15,5 percenta, u zamestnancov je to 23 percent a u podnikateľov 30 až 50 percent.
Most reaguje na pripravovanú reformu daní a odvodov, po ktorej by si už živnostníci a autori nemali od daňového základu odpočítavať 40-percentné paušálne výdavky, ale iba životné minimum necelých 200 eur. Najmä tým bohatším by tak výrazne stúplo daňové zaťaženie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:45