StoryEditor

Za Amazon v Česku už bojuje aj Sobotka s Babišom

04.02.2014, 13:48
Ak rokovania Amazonu v Česku nevyjdú, v hre je Slovensko. Tomu však chcú zabrániť lídri českej vlády.

Najväčší internetový obchod na svete Amazon získal v Česku mocných obhajcov. O to, aby v Dobrovíze neďaleko Prahy a v Brne vyrástli distribučné sklady expandujúceho e-shopu až za päť miliárd korún, sa začali zasadzovať premiér aj minister financií. Investície Amazonu majú krajine priniesť až desaťtisíc pracovných miest.

"Ide o významnú priamu investíciu, ktorá vytvorí veľké množstvo pracovných miest. Je prirodzené, že sa ako premiér budem zaujímať o všetky veľké investície," vyhlásil Bohuslav Sobotka.


Lídri českej koalície. Zľava minister financií Andrej Babiš, premiér Bohuslav Sobotka a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

O projekte rokoval včera večer s brnenským primátorom, kolegom z ČSSD Romanom Onderkom. Ten príchod Amazonu do juhomoravskej metropoly podporuje, tamojší sociálni demokrati ale nie sú jednotní. O tom, či magistrát americkú firmu pustí do priemyselnej zóny Černovice, rozhodnú zastupitelia budúci piatok.

Problém s diaľnicou

Český minister financií Andrej Babiš sa kvôli brnenskej hale stretol so šéfom developerskej spoločnosti CTP, ktorá pre Amazon pracuje. "Teraz je loptička na strane Brna. Ak to odsúhlasí, budeme to podporovať. Ako vláda by sme sa mohli pozrieť na to, či by nešlo urýchliť investíciu do diaľničného privádzača," povedal zakladateľ hnutia ANO.

Hlavným problémom brnenskej haly je, že u nej chýba napojenie na diaľnicu D1. Sľúbený exit by sa mal začať budovať do roku 2017, ale zatiaľ na to neexistujú žiadne garancie od ministerstva dopravy alebo Riaditeľstva ciest a diaľnic. A niektorí komunálni politici si práve takú záruku dávajú ako podmienku. "To Brnu žiadna štátna inštitúcia dopredu nedá. Akonáhle ale bude jasné, že hala Amazonu vznikne, situácia sa zmení. Potom môže riaditeľstvo ciest začať riešiť harmonogram aj plán investície," hovorí Babišov stranícky kolega, minister dopravy Antonín Prachař.

Premiér je zárukám na stavbu diaľničného pripojenia naklonený. "Bude to pre nás rozpočtová priorita, aj priorita z hľadiska činnosti Riaditeľstva ciest a diaľnic," uviedol včera Sobotka po stretnutí s brnenským primátorom.

Hrozba odchodu

"Je to pre nás výborná správa," hodnotí aktivitu nového kabinetu generálny riaditeľ developerov z CTP Remon Vos. Ten už skôr pohrozil, že obchod s ročnými tržbami vyše 80 miliárd dolárov by halu mohol postaviť na Slovensku.

Komplikácie sprevádzali aj druhý projekt Amazonu. Proti skladu v Dobrovíze sa postavili miestni občania z obavy kvôli nárastu dopravy a hluku. Po sérii rokovaní medzi radnicou, developerom a štátnou agentúrou CzechInvest to ale vyzerá, že dôjde k dohode a so stavbou sa bude môcť začať už na jar.

Zdroj: ihned.cz

01 - Modified: 2006-01-08 20:20:58 - Feat.: 0 - Title: Artmedia bez viacerých opôr
01 - Modified: 2021-10-12 13:01:36 - Feat.: - Title: Zeman ma chce poveriť zostavením vlády, uviedol Babiš 02 - Modified: 2021-10-09 14:45:58 - Feat.: - Title: Voľby v Česku: Zatiaľ vedie Babiš 03 - Modified: 2021-07-17 08:37:00 - Feat.: - Title: Tento chlapec je najmladšou osobou, ktorá vďaka Blue Origins poletí do vesmíru 04 - Modified: 2021-07-05 11:19:11 - Feat.: - Title: Najbohatší muž sveta dnes končí ako šéf Amazonu, takto z neho vybudoval úspešnú firmu 05 - Modified: 2021-06-07 13:04:07 - Feat.: - Title: Najbohatší muž sveta Jeff Bezos poletí v júli do vesmíru, sníval o tom od svojich piatich rokov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:11