StoryEditor

Rusi by chceli drahšiu elektrinu

04.07.2013, 00:00
Postavíme vám jadrovú elektráreň, ale musíte nám zaručiť isté ceny energie.

Takýto odkaz poslala Slovensku ruská spoločnosť Rosatom, ktorá chce vstúpiť do pološtátnej Jadrovej energetickej spoločnosti Slovenska a postaviť v Jaslovských Bohuniach nové atómové bloky. Majú však podmienku – aby sa im to oplatilo, potrebujú od štátu garanciu, že budú predávať elektrinu na úrovni medzi 60 a 70 eurami za megawatthodinu. A to je takmer dvojnásobok súčasných cien elektriny na trhu.

Požiadavku Rusov potvrdil viceprezident spoločnosti Rosatom Overseas Leoš Tomíček. „Veríme, že do konca roku sa dohodneme so štátom a začneme stavať,“ povedal.

Niekto to musí zaplatiť
Štát však zatiaľ na návrh Rusov nereaguje. Hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič odkázal, že Rusi túto požiadavku na ostatných rokovaniach nepredložili.

Rosatom si chce garantovanými cenami zabezpečiť, že na investícii do novej elektrárne neprerobí. Ak by však aj po dokončení stavby bola situácia na trhu s elektrinou taká, ako dnes, znamenalo by to, že návratnosť investície by si vyžiadal dodatočné peniaze. „Pokiaľ veľkoobchodná trhová cena elektriny zásadne neporastie, rozdiel medzi trhovou a garantovanou cenou bude musieť niekto doplatiť,“ upozornil analytik Energy analytics Michal Hudec. A tým by mohol byť buď štát alebo odberatelia elektriny.

Slovenské firmy pritom už dnes platia napriek nízkej cene elektriny na burze jedny z najvyšších cien elektriny v Európskej únii. Je to hlavne pre drahé sieťové poplatky, ktoré tvoria až polovicu konečnej ceny.

A hoci Úrad pre reguláciu sieťových odvetví plánuje tieto poplatky od januára znížiť, prípadná garancia pre Rusov by podľa analytika INESS Martina Vlachynského mohla v budúcnosti zvýšiť riziko ďalšieho zvyšovania cien. „Zagarantovanie cien elektriny by znamenalo, že vláda prenesie podnikateľské riziko z pliec investora na plecia odberateľov,“ poznamenal Vlachynský.

Jadrové Slovensko
V prípade dohody medzi Rosatomom a vládou by Rusi nahradili v jadrovej spoločnosti český ČEZ, ktorý pre finančné problémy od dostavby odstúpil. Rusi sú podľa Tomíčka pripravení začať stavať hneď po dohode s vládou. Spoločnosť má už aj dohodu s najväčšou ruskou bankou Sberbank o financovaní projektu. Slovensko by tak malo ďalšie nové jadrové bloky, pričom už dnes je podľa údajov OECD po Francúzsku druhou najzávislejšou krajinou od jadrovej energie.

01 - Modified: 2004-11-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zisk E.ON-u vzrástol 02 - Modified: 2004-11-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rusko poškodilo Bombardier
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 19:07