StoryEditor

Štátne lesy zvýšili zisk. Vďaka odchodu zamestnancov

Štátne lesy v minulom roku kvôli sociálnemu zmieru stopli naplánovanú reštrukturalizáciu podniku. Zastavilo sa tak aj prepúšťanie dvesto zamestnancov. Začiatkom tohto roka sa podnik napriek tomu potichu rozlúčil so stovkou z nich. „Ku koncu vlaňajška sme ponúkli zamestnancom, ktorí boli vo veku tesne pred odchodom do dôchodku, možnosť odísť za zvýhodnených podmienok,“ vysvetľuje hovorca štátnych lesov Vlastimil Rezek. Podľa jeho slov to urobili z prostého dôvodu – štátnym lesom neustále klesá objem ťažby, ktorú spracovať dokáže menší počet ľudí. 

Zdvojnásobili zisk

Aj z tohto dôvodu dokázali štátne lesy v prvom polroku viac ako dvojnásobne prekonať naplánovaný zisk. Polrok tak ukončili so ziskom na úrovni piatich miliónov eur. 

Pokiaľ by však v minulom roku Lesy SR nepozastavili reštrukturalizačný plán, ročne by podnik ušetril ešte viac, a to až 9 miliónov eur. S takou úsporou totiž bývalé vedenie Lesov rátalo pri jeho prípravách. „Kvôli sociálnemu pokoju sa nič neurobilo. Raz to však bude musieť prísť,“ hovorí bývalý generálny riaditeľ štátnych lesov Igor Viszlai. Podľa riaditeľa tlačového oddelenia agrorezortu Petra Hajnalu rezort zváži možnosť prepúšťania prebytočných zamestnancov a rušenie stratových odštepných závodov až v situácii, keď podnik nebude schopný inými spôsobmi pokrývať svoje náklady. S momentálnou situáciou je ministerstvo spokojné. 

Ako však hovorí exminister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd), podnik má potenciál hospodáriť každoročne so ziskom na úrovni 20 miliónov eur. Tak to bolo napríklad v roku 2011. „Súčasné vedenie riadi podnik netransparentne. Dôkazom je zmluva na dodávky dreva pre Mondi SCP, kde bola dohodnutá cena o tri eurá na kubík nižšia než pri dodávkach pre rakúsku firmu Lenzing,“ dodáva Simon. Rezek na druhej strane hovorí, že Lesom sa v tomto roku podarilo zvýšiť priemernú cenu speňaženia kubíka dreva o euro.

Pomohla aj kalamita

Vyšším ziskom podľa Rezeka pomohla aj marcová kalamita, vďaka ktorej štátny podnik vyťažil oproti plánu o 83-tisíc kubických metrov dreva viac. Viceprezident Zväzu spracovateľov dreva Milan Benco však tvrdí, že napriek vyššej ťažbe toto drevo skončilo z veľkej časti u obchodníkov s drevom, nie u spracovateľov. „Firmy, ktoré mali o drevo záujem, boli v rámci možností podniku uspokojené, v niektorých prípadoch dokonca odmietli zvýšenie množstiev,“ tvrdí Rezek. To však nie je prípad drevárskej firmy Velm z Novej Bystrice. Generálne riaditeľstvo Lesov s firmou na tento rok stále neuzavrelo žiadnu odberateľskú zmluvu. „Ročne potrebujeme asi desať- až dvanásťtisíc kubíkov dreva. V tomto roku však dostávame iba odrobinky, ktoré získame z odštepného závodu a elektronických aukcií dreva,“ hovorí obchodný riaditeľ Vlastimil Ďzupa. Aj preto musel podnik v tomto roku znížiť výrobu o tretinu a poslať na dovolenku časť svojich zamestnancov. 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 18:04