StoryEditor

Slovensko objavilo svojich Billov Gatesov

27.11.2013, 23:01
Top firemný filantrop. V kategórii celkových darov triumfoval SPP. Cenu získali aj GSK a AXA Services.

Pomoc nie je iba výsada miliardárov, aj Slovensko má svojich Billov Gatesov. Firmy, ktoré si za rok 2013 odniesli ocenenie Filantrop roka, spolu pomohli tisíckam ľudí a rozdali milióny eur. A pomáhajú nielen peniazmi. Ocenení sú aktívni aj v dobrovoľníckych aktivitách. Či už je to upratovanie v domove dôchodcov alebo darovanie krvi.

Kategória: Celkový objem darov, veľké firmy

SPP je z veľkých firiem najštedrejšia. Už po ôsmy raz

Takmer dva milióny eur. Toľko peňazí venoval v roku 2012 zo svojho rozpočtu najväčší dodávateľ energií na Slovensku, Slovenský plynárenský priemysel. Aj preto táto spoločnosť získala za svoje filantropické aktivity ocenenie už ôsmy rok za sebou. „Doteraz sme finančne podporili spolu s Nadáciou SPP viac ako 200 projektov celkovou sumou vyše 15,7 milióna eur,“ zhrnula vedúca korporátneho imidžu, CSR a sponzoringu SPP Martina Nehézová. Spoločnosť sa zameriava najmä na podporu projektov na obnovu a záchranu národných kultúrnych pamiatok v rámci podpory aktivít EkoFondu a programu Ministerstva kultúry SR Obnovme si svoj dom. „Naša podpora má široký záber. Od kultúry, športu a vzdelávania, cez ochranu kultúrneho dedičstva až po zvyšovanie energetickej efektívnosti a zavádzanie nových „zelených“ technológií,“ priblížila Nehézová. Väčšinou ide o veľké projekty celoslovenského významu, no minulý rok predstavili aj projekt SPPoločne, ktorý sa zameriava na projekty regionálneho významu. „Myslíme si, že ľudia v regiónoch sami najlepšie vedia, čo by ich okoliu pomohlo najviac,“ podotýka Nehézová s tým, že ľudia si víťazný projekt vždy odhlasujú v ankete na internete. SPPoločne už pomohlo prefinancovať napríklad učebňu v prírode v Bernolákove, revitalizácia náučného chodníka Smolenický kras či Krasňanský zelovoc, kde môžu rodiny s deťmi pestovať ovocie, zeleninu a bylinky na sídlisku v Rači.


Cenu pre SPP prevzal Marián Valko (vľavo) z rúk šéfredaktora HN Petra Vavra.

Kategória: Celkový objem darov, stredne veľké a malé firmy

GSK Pomáha aj v „Pentagone“

Farmaceutická spoločnosť GlaxoSmithKline pri dobročinnej podpore nezachádzala ďaleko zo svojho sektora. „Naše aktivity sa zameriavajú od podpory tých, ktorí sa bez nej nezaobídu, marginalizované skupiny, hendikepované skupiny či jednotlivci, až po podporu vrcholových športovcov, ktorí sú vzorom pre spoločnosť, ako Michal Martikán,“ priblížila manažérka vonkajších vzťahov GSK Katarína Slezáková. Cenu za filantropiu si však zaslúžil najmä aktivitami v súvislosti s Fondom GSK, ktorý oslavuje desiate výročie. „Doposiaľ podporil Fond GSK projekty sumou 250-tisíc eur,“ doplnila Slezáková. Celkovo v roku 2012 podporila GSK projekty sumou 367-tisíc eur. Medzi ne patrí napríklad podpora Detského fondu Slovenskej republiky pri zabezpečení trvalých priestorov pre fungovanie klubu Mixáčik v bratislavskom „Pentagone“, podpora projektu e-BUG či podpora medzinárodného projektu zdravotných asistentov v rómskych komunitách na východnom Slovensku s organizáciou ACEC. „Do filantropických aktivít sa zapájajú aj naši zamestnanci. Za tie roky sa u nás vytvorila úplne normálna atmosféra a pocit potreby pomôcť tým, ktorí majú menej šťastia ako my,“ hovorí Katarína Slezáková. Okrem finančnej pomoci sa tak zamestnanci GSK zúčastňujú aj na dobrovoľníckych aktivitách, ktoré organizuje nadácia Pontis, ale aj na iných verejnoprospešných aktivitách Okrem veľkých projektov tak pomáhajú aj jednotlivcom a malým skupinám.

Kategória: Pomer zisku a darov

Najviac zo zisku rozdáva AXA Services

„Zodpovedný prístup definuje spôsob, akým podnikáme, a toto ocenenie je pre nás príjemným potvrdením toho, že naše projekty majú zmysel a prinášajú pomoc tam, kde je to potrebné,“ hovorí PR manažér Karel Žyla zo spoločnosti AXA, ktorá získala filantropickú cenu za pomer zisku a darov. Prostredníctvom AXA Fondu pravidelne podporuje talentované deti zo sociálne slabších rodín už tri roky. Dosiaľ takto rozdali už 25-tisíc eur. AXA však podporuje aj dobrovoľnícke aktivity, najmä celosvetový projekt Srdcia v akcii. V rámci dobrovoľníctva zastrešuje aj aktivity na ochranu životného prostredia. „Budúci rok sa tiež zapojíme do aktivity AXA týždeň spoločenskej zodpovednosti, darovania krvi, akcie Naše mesto a podobne. Pomáhame tiež s upratovaním v domove sociálnych služieb DSS Integra a mnohých ďalších miestach,“ vymenúva Karel Žyla niektoré z mnohých aktivít firmy. Medzi najzaujímavejšie projekty patrí Deň v AXA, ktorý umožňuje študentom zlepšovať svoje vedomosti o financiách a fungovaní firiem. V jeden deň sa v AXA stretne mládež z detského domova, študenti zo stredných škôl a zamestnanci AXA. Deti si tak môžu rozšíriť nielen finančné vedomosti, ale aj zúčastniť sa na vzdelávacích seminároch.


MUDr. Zuzana Remrová zo spoločnosti GSK

Zamestnanec-filantrop roka - Zuzana Vojteková (Slovak Telekom)

01 - Modified: 2005-09-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výstava železničných nákladných vozňov v Nitre
01 - Modified: 2024-05-16 11:59:27 - Feat.: - Title: SPP rozširuje sieť nabíjacích staníc pre elektromobily. Nové sú i v Košiciach 02 - Modified: 2024-05-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovensko chce vymeniť Veľké Kapušany za Sudžhu. Veľký biznis by sa tak posunul na ukrajinsko-ruskú hranicu 03 - Modified: 2024-05-01 10:25:51 - Feat.: - Title: Prečo majú Chorváti lacnejší benzín ako Slováci? Slovnaft za to nemôže, vinník je inde (Brífing HN) 04 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 05 - Modified: 2024-03-19 18:30:00 - Feat.: - Title: Mali slúžiť tri dekády. No v hre je až 80-ročná prevádzka slovenských jadrových elektrární (Brífing HN)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. máj 2024 07:21