StoryEditor

Penta skupuje ďalšie nemocnice. A posilňuje

02.12.2013, 23:01
Akciovka, ktorá cez svoje tri nemocnice poskytuje zdravotnú starostlivosť, a ktorá zamestnáva viac ako 1100 ľudí.

Akciovka, ktorá cez svoje tri nemocnice v Rimavskej Sobote, Banskej Štiavnici a Žiari nad Hronom poskytuje zdravotnú starostlivosť pre 160-tisíc Slovákov, a ktorá zamestnáva viac ako 1100 ľudí. Reč je o spoločnosti Nemocnice a polikliniky – najnovšom „úlovku“ česko-slovenskej investičnej skupiny Penta. „Naším cieľom je vybudovať sieť regionálnych nemocníc. Tri nové nemocnice nám umožnia tento náš zámer začať realizovať aj v stredoslovenskom regióne,“ vyhlásil Eduard Maták (na snímke), partner v Pente.

 

 

Hodnotu transakcie finančníci, ktorí na Slovensku už ovládajú osem regionálnych nemocníc na východe, nechceli komentovať.

„Vstup súkromného investora do nemocníc je pre Slovákov pozitívom, pretože potrebujú investície, ktoré samospráva nemá šancu realizovať,“ tvrdí Tomáš Szalay, analytik Health Policy Institute. Obchod môže byť pre Pentu prínosom aj podľa Ivana Pauleho, audit partnera v poradenskej firme TPA Horwath, zdravotníctvo je podľa neho odvetvie, ktoré má potenciál rásť.

Navyše, podľa Pauleho zdravotníctvo na Slovensku výrazne zaostáva za svojím potenciálom. „A presne toto sú situácie, ktoré investori ako Penta vyhľadávajú. Penta odvetvie dobre pozná cez zdravotnú poisťovňu aj cez laboratóriá, predpokladám, že majú presnú predstavu o tom, aký potenciál toto odvetvie má z hľadiska finančnej výkonnosti,“ vraví Paule.

Len na spresnenie – Penta nemocnice kontroluje cez svoju firmu Svet Zdravia. Presne v tomto sektore už podniká aj v Poľsku, kde vlastní najväčšiu súkromnú sieť nemocníc a ambulancií EMC Instytut Medyczny, tamojší protimonopolný úrad posudzuje aj jej vstup do nemocnice Lubin. Záujem má tiež o vstup do Česka, tu však zatiaľ nevlastní žiadne nemocnice.

 

Rokujú s ďalšími

Získanie akciovej spoločnosti Nemocnice a polikliniky ešte bude musieť odobriť Protimonopolný úrad SR. Penta tvrdí, že okrem postupného začlenenia nových nemocníc do existujúcej siete a využitia synergií predovšetkým v oblasti nemedicínskych činností nový investor neplánuje žiadne opatrenia, ktoré by mali významný dosah na zamestnanosť.

Podľa PR manažéra Penty Martina Danka dnes rokujú aj s ďalšími nemocnicami, ktoré to sú, však nespresnil. Ako ďalej dodal – žiadne rokovania nie sú v takom pokročilom štádiu, aby boli v najbližších pár mesiacoch uzatvorené.

 

Manažérske know-how na ceste

Otáznik dnes visí nad tým, na ktoré ďalšie nemocnice jeden z najvplyvnejších hráčov na stredoeurópskom investičnom trhu cieli. Podľa analytika Health Policy Institute Tomáša Szalaya pripadá do hry každá nemocnica, ktorá je k dispozícii. A to či už na jej kúpu alebo aspoň získanie podielu s manažérskou kontrolou. Do hry by tak prichádzali nemocnice v Žilinskom kraji (Dolný Kubín, Čadca, Trstená, Liptovský Mikuláš), Trenčianskom (Považská Bystrica, Bojnice, Nové Mesto nad Váhom), Trnavskom (Galanta a Dunajská Streda) či Nitrianskom (Levice a Topoľčany). Samozrejme, keďže boli voľby do VÚC, otázne je, ako sa k privatizovaniu nemocníc jednotlivé regióny, ktoré ich spravujú, postavia.

Ivan Paule dopĺňa, že Penta určite prispeje k efektívnejšiemu fungovaniu nemocníc, a to centralizáciou podporných činností a tiež cez poskytovanie niektorých zdravotných služieb na úrovni viacerých nemocníc. „V určitých prípadoch to môže znamenať aj cestovanie ľudí na určité vyšetrenia do vzdialenejších nemocníc,“ myslí si Paule. Ako ďalej dodáva – pokiaľ štát zabráni silnej koncentrácii nemocníc v rukách jedného investora, a to aj na regionálnej úrovni, môže to viesť aj k zvyšovaniu kvality služieb poskytovaných klientom nemocníc v oblasti zdravotnej starostlivosti tiež v proklientsky orientovanom prístupe k pacientovi.

Postreh HN

Nemocnice sú pre Pentu reputačným projektom

Z ôsmich nemocníc na východe Slovenska sa päť nachádzalo v prevádzkovej strate. Záväzky po lehote splatnosti predstavovali 20 miliónov eur. Takéto výsledky dosahovali nemocnice, ktoré dnes ovládajú cez Svet Zdravia finančníci z Penty. Keď sa tvrdí, že slovenskému zdravotníctvu žalostne chýbajú manažéri, ktorí by nemocnice vedeli viesť aj z finančnej stránky, Penta to len potvrdzuje. Zhruba dva roky po jej vstupe do nemocníc ich totiž dokázala stabilizovať. „Nemocnice sme dostali do prevádzkového zisku a výrazne sme znížili záväzky po lehote, pričom naším cieľom je v horizonte jedného roka dostať sa pri týchto záväzkoch na nulu,“ vraví PR manažér Penty Martin Danko. To znamená, že ich nemocnice budú splácať svoje záväzky v štandardných lehotách splatnosti. Mimochodom, to bude na Slovensku v prípade nemocničných zariadení raritou.

Ako vraví analytik Health Policy Institute Tomáš Szalay – nemocničný biznis je pre Pentu reputačným projektom. „Môže na ňom buď úplne pohorieť, alebo uspieť.“

01 - Modified: 2005-10-06 20:36:42 - Feat.: 0 - Title: Ako obchodovať s drahými kovmi
01 - Modified: 2024-04-24 07:09:11 - Feat.: - Title: Bolestivé zoznamy. Čakateľov pribúda, koľko dní sa čaká na operácie? 02 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie 03 - Modified: 2024-04-16 06:59:38 - Feat.: - Title: ANS sa dohodla na pokračovaní zmlúv aj s VšZP a Dôverou 04 - Modified: 2024-03-18 15:18:39 - Feat.: - Title: NKÚ zhodnotil ako kraje zvládli transformáciu nemocníc + reakcie z krajov 05 - Modified: 2024-03-13 08:34:26 - Feat.: - Title: Ani Bory, ani Banská Bystrica. V rebríčku je prvá nemocnica zo severu, pacienti ich oceňujú ako hotel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:35